Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ο Σεραφείμ Ρίζος στο γραπτό debate των υποψήφιων δημάρχων Χανίων στο Go Hania




Σεραφείμ Ρίζος
Όνομα συνδυασμού: Ανταρσία στα Χανιά
Website: antarsiachania.blogspot.com
Fb: Ανταρσία στα Χανιά Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;

Στην πόλη η εργαζόμενη πλειοψηφία έχει στερηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τη διαμόρφωση των όρων της ζωής της, 
με βάση τα δικά της κοινωνικά συμφέροντα. Η παρούσα κυβέρνηση τσαλαπάτησε με το χειρότερο τρόπο τις υποσχέσεις της ότι θα γίνει η φωνή αυτών των ανθρώπων. Οι μητέρες που κάθε Σεπτέμβρη ξενυχτούν έξω από το Δημαρχείο με την ελπίδα ότι θα βρουν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που αγωνιούν ότι μέσα στο δημόσιο σχολείο θα πρέπει να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να έχει το παιδί τους στήριξη, οι εργαζόμενοι που ο εργοδότης τους αρπάζει το δώρο αφού πρώτα τους ανάγκασε να υπογράψουν ότι το πήραν, οι καμαριέρες που τους ζητούν εγγυήσεις ότι δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, οι φοιτητές που προσπαθούν να σπουδάσουν μην έχοντας πού να μείνουν, οι ντελιβεράδες που σκοτώνονται στους δρόμους τρέχοντας να συμπληρώσουν με τα τιπς το πενιχρό εισόδημα και τη βενζίνη τους, οι μετανάστες που μοχθούν μαζί μας συμβάλλοντας στον πλούτο χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου, οι ΑΜΕΑ που απλά θεωρούνται αντικείμενο της λύπησης των κρατούντων, οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών που καταστρέφονται από τις πλημμύρες χωρίς να δουν την παραμικρή αποζημίωση, οι ασθενείς που πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο τουλάχιστον για μια ενδοσκόπηση στο νοσοκομείο, και τόσοι άλλοι πρέπει να έχουν στο δήμο τη δικιά τους φωνή. Δεν είναι δυνατό για ό,τι γίνεται στην πόλη να αποφασίζουν μερικές πολύ πλούσιες οικογένειες.

Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;

Η «Ανταρσία στα Χανιά» δεν είναι προσωποπαγής παράταξη. Βασίζεται στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων. Κυρίαρχο στοιχείο είναι διαρκείς σχέσεις του δημοτικού σχήματος με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, και η μετουσίωση αυτών των σχέσεων σε καθημερινή πολιτική πάλη και συλλογική εμπειρία. Η συλλογική αγωνιστικότητα, η σκληρή επιμονή στην επίτευξη των στόχων, ακόμη και αν οι δοσμένοι συσχετισμοί φαντάζουν δυσμενείς αποτελούν διαρκώς ζητούμενα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το σύνολο της παράταξης.

Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;

Μας προκαλούν αηδία οι μετακινήσεις υποψηφίων με μεγάλες «προίκες» ψήφων και τα παζάρια χωρίς αρχές για την καρέκλα. Σιχαινόμαστε την ρουσφετολογική εκδούλευση που βασιλεύει στον κόσμο της «αυτοδιοίκησης». Βρισκόμαστε στον αντίποδα όλων αυτών. Μοναδικά κριτήρια στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας αποτελεί η συμμετοχή στους αγώνες και τις αντιστάσεις ενάντια στις πολιτικές της βάρβαρης λιτότητας, το ρατσισμό, την άνοδο της ναζιστικής ΧΑ, την καταστροφή του περιβάλλοντος και η συμφωνία με τις προγραμματικές μας θέσεις. Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο μέσα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην ελαστική εργασία, των υγειονομικών ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, τις προσπάθειες να φτιαχτούν νέα σωματεία, την πρώτη απόπειρα να πραγματοποιηθεί απεργία γα τα γυναικεία δικαιώματα, την υπεράσπιση των Αλβανών μεταναστών για τη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας αλλά και σε παλιότερους αγώνες για τους δημόσιους χώρους, όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τους Αγ. Αποστόλους, ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και αντιπολεμικές κινήσεις ενάντια στην παρουσία των βάσεων. Αυτούς τους αγώνες επιδιώκουμε να εκφράσουμε.

Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό μισθό. Τα μνημόνια, ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» έχουν διαλύσει το όποιο κράτος πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι στερούνται σημαντικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη. Στέγαση, υγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατάλληλα σχολικά κτήρια, γηροκομεία, μετακίνηση κλπ είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε το κόστος τους έχει φορτωθεί στους φτωχούς. Αυτό που όλες οι δημοτικές αρχές ονομάζουν «κοινωνική πολιτική» τους, στην ουσία αποτελεί φιλανθρωπία που παρέχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων που μαστίζονται από ακραία φτώχεια. Σε μια πόλη ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν εκτός από την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών, το ζήτημα της ασφάλειας και την ανάγκη εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων αλλά και συνολικότερα της προστασίας ζωής και υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Το ζήτημα είναι συνδεδεμένο με το θέμα των δημόσιων έργων, της επιλογής τους, των αναγκαίων αλλά ανύπαρκτων ελέγχων αλλά και της ουσιαστικής αναβάθμισης του συνόλου των υποβαθμισμένων συνοικιών και του οδικού δικτύου. Η παντελής έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων, πάρκων, πεζοδρόμων, παιδικών χαρών, ποδηλατοδρόμων, χώρων άθλησης, ελεύθερων από την εμπορευματοποίηση και τα οικονομικά συμφέροντα κάθε είδους, στους οποίους οι Χανιώτες θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα τις όποιες δραστηριότητες επιθυμούν. Η ιδιωτικοποίηση μέσω των ΣΔΙΤ ακόμη και του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, η απεμπόληση του αιτήματος για πράσινο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο μη περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων σε ενετικό λιμάνι και παλιά πόλη, επιδεινώνουν αυτές τις καταστάσεις.

Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;

Διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού στο δήμο και σε όλες τις υπηρεσίες του. Αντιστροφή όλων των ιδιωτικοποιήσεων με ακύρωση συμβάσεων ΣΔΙΤ, εργολάβων στην καθαριότητα, το πράσινο κλπ. απελευθέρωση δρόμων, παραλιών, πεζοδρομίων. Αντιστροφή στην φορολογική πολιτική του δήμου. Οι έχοντες ν’ αρχίσουν να πληρώνουν.

Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Σύγκρουση με τις πολιτικές των μνημονίων και της ΕΕ καθώς και με το ψευδεπίγραφο τερματισμό τους. Κοινωνική δικαιοσύνη σε απολαβές και υποχρεώσεις, με αξιοπρεπείς ανοιχτές κοινωνικές υπηρεσίες για όλους ώστε οι ανάγκες των πολλών να προηγούνται των κερδών των ολίγων. Με σταθερή και μόνιμη εργασία και θέσπιση εργατικού και λαϊκού ελέγχου παντού. Πόλη δημοκρατική, ανθρώπινη, ανοιχτή, στους κατοίκους ανεξάρτητα από χρώμα φύλο, φυλή, ηλικία, σωματική και ψυχική ικανότητα, καταγωγή, ερωτικό προσανατολισμό. Πόλη κλειστή στο φασισμό και το ρατσισμό.

Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Τι θα κάνετε για να μειωθεί το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;

Ο τουρισμός είναι δικαίωμα και όχι προϊόν. Οι άδειες, ο κοινωνικός τουρισμός, τα επιδοτούμενα εισιτήρια για τους εργαζόμενους πρέπει να εξασφαλιστούν και να ξαναθεσμοθετηθούν. Η μετατροπή της πόλης σε τουριστική μονοκαλλιέργεια, παρά τα κέρδη που επιφέρει σε ορισμένους, έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τις
δομές της πόλης. Χρειάζεται να παταχθεί η μαύρη εργασία και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στον τουρισμό, να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά και ο δημόσιος χαρακτήρας της, το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι δεμένη με την μονομερή οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρηματίες και τραπεζίτες (αύξηση αξίας γης και στέγης, αποχαρακτηρισμός κόκκινων δανείων κλπ). Από την άλλη παρά το ότι λειτουργεί συμπληρωματικά για εισοδήματα ορισμένων εργαζομένων δημιουργεί τεράστια προβλήματα εύρεσης φτηνής στέγης, αύξησης φόρων, αντικειμενικών αξιών κλπ. Αν και είναι μια νέα και πολύπλοκη συζήτηση, πρέπει να μπει τέρμα στο χάος που έχει δημιουργηθεί. Χρειαζόμαστε πολιτικές ελέγχου, περιορισμού έως και απαγόρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;

Οι οικονομικοί απολογισμοί για τις χρονιές 2016 και 2017 αποκάλυψαν πλεονάσματα 10εκ. και 5εκ. ευρώ αντίστοιχα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα έγκειται στην άνιση κατανομή, στο ποιος πληρώνει για τα έσοδα του δήμου. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα στους οποίους συγκαταλέγεται και το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού συμβάλουν μόλις στο 0,5% των δημοτικών εσόδων. Αντίθετα 15% των εσόδων προέρχεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι φτωχότεροι. Αν συνυπολογίσουμε την απίστευτη εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και τα πρόστιμα που αφορούν κυρίως στους φτωχούς, το ισοζύγιο αυτό είναι ακόμη δυσμενέστερο για τους δεύτερους. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται ριζική αντιστροφή της κατάστασης κυρίως όμως χρειάζεται η διεκδίκηση, μέσω των οργάνων, αλλά κυρίως μέσω κινητοποιήσεων, της αύξησης των κρατικών εισφορών προς τους δήμους.

Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;

Θεωρώ ότι το μεγάλο επίτευγμα της «Ανταρσία στα Χανιά» είναι ότι έδειξε στην πράξη ότι μπορεί κανείς να εκπροσωπείται σε θεσμούς όπως το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτάσσει την κινηματική δράση σε αυτό. Θα ψήφιζα όποιον υποψήφιο υποδείκνυε η ανοιχτή γενική συνέλευση της «Ανταρσία στα Χανιά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου