Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Χανιά: Από την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις

 

ΧΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ 
 
Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιούλη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της «Συνέλευσης Χανίων ενάντια στις εξορύξεις». 
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα, καθώς από φορείς και συλλογικότητες της πόλης. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα παραχωρημένα - από το ελληνικό κράτος στις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Hellenic Energy- "θαλάσσια οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ακολούθησε συζήτηση με σκοπό το άνοιγμα και την ενδυνάμωση της συλλογικής διαδικασίας στο Ηράκλειο που ασχολείται ενεργά με το ζήτημα από το 2019, εν όψει της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις. 
 
Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» συμμετείχε στη συνέλευση κάνοντας λόγο για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ειρηναίος Μαράκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στα Χανιά», ξεκίνησε την παρέμβαση του με μια αναφορά στην νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές η οποία πρέπει να φτάσει μέχρι τέλος τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.
 
Αντίστοιχα και ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Να εμποδίσει τη διενέργεια εξορύξεων στην περιοχή της Κρήτης και να ανατρέψει την πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Κάλεσε επίσης σε ρήξη με τη δήθεν «πράσινη» ΕΕ. Τέλος ανάφερε ότι τα σωματεία εργαζομένων με αποφάσεις πρέπει να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις και πρότεινε την οργάνωση κινητοποίησης και πορείας για το θέμα.
 
Χανιά, Τρίτη 9/7/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου