Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ανακοίνωση: Όχι στην ιδιωτικοποίηση - Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

 


Διαβάστε την ανακοίνωση της «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Ενημερωτικά, καταθέσαμε ψήφισμα με τη μορφή του κατεπείγοντος για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων σήμερα Τετάρτη 22-11-2023.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Tο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση στοχοποιεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους. Θα σημάνει τη διάλυση της ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Συγκεκριμένα, η απόφαση είναι: 1) Ψυχική Υγεία: ίδρυση ενός νέου φορέα – Νομικού Προσωπου Ιδιωτικού Δικαίου, το “Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας” (ΕΔΥΨΥ) και 2) Απεξάρτηση: ίδρυση του “Eθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ)

Αποτελεί ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στη συγχώνευση και την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας. Η κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου και το πέρασμα τους στις ΔΥΠΕ, μαζί με όλες τις ψυχιατρικές κλινικές, συνιστά μια ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας οδηγωντας με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση. Ακόμα, δημιουργεί οργανωτικό χάος και σοβαρά ερωτηματικά για τη χρηματοδότησή τους.

Η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και η συγχώνευση των σχετικών φορέων σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ) θα μετατρέψει την απεξάρτηση σε εμπόρευμα. Παράλληλα προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης σε βάρος των στεγνών, μειώνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες στην απεξάρτηση. Την ίδια ώρα υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος μείωσης των θέσεων εργασίας. Η συρρίκνωση των δημόσιων δομών, η υποστελέχωση και η τρομακτική έλλειψη δομών κοινότητας μετατρέπουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ξανά σε άσυλα. Η ιδιωτικοποίηση των δομών αποκατάστασης, η ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών, η απουσία πρόνοιας και τέλος, η ουσιαστική διάλυση των φορέων απεξάρτησης συνεχίζονται την ώρα που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Να τους εμποδίσουμε! Να μην κατατεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.Διεκδικούμε την ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης με μόνιμο προσωπικό και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Να οργανώσουμε τις απεργίες σε όλη την ψυχική υγεία στις 22, 29 και 30/11 και να προχωρήσουμε σε νέα πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση. Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση, για να κερδίσουμε την ψυχική υγεία να είναι προσβάσιμη σε όλους και πάνω από τα κέρδη!

Όλοι/ες/@ στην πορεία διαμαρτυρίας που καλούν η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Παράρτημα Χανίων την Τετάρτη 22/11 και ώρα 6μμ στην πλατεία Αγοράς.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου