Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Απολογισμός δημοτικών εκλογών: Ήττα και φθορά για τη Νέα Δημοκρατία, Άνοδος για την Αριστερά – Νέες δυνατότητες για το εργατικό κίνημα, Συνεχίζουμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ

Η «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» χαιρετίζει τους εκατοντάδες συμπολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου. Δώσαμε τη μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και δύναμη μέσα σε δύσκολες συνθήκες προβάλλοντας την αναγκαιότητα να βγει και από τις κάλπες ένα μαζικό μήνυμα ανατροπής των βάρβαρων πολιτικών κεφαλαίου-ΕΕ-κυβέρνησης-περιφερειακών και δημοτικών αρχών και ενίσχυσης των αγώνων για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, για μια κοινωνία που στο κέντρο θα είναι οι ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Στα Χανιά ο πρώτος γύρος ανέδειξε για δεύτερη φορά στη διοίκηση του Δήμου Χανίων την παράταξη του Παναγιώτη Σημανδηράκη «Για τα Χανιά» με ένα ποσοστό 65,79% και με 25.312 ψήφους, αλλά απέχει κατά πολύ από το να θεωρηθεί ως μια πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση της ΝΔ και για το τοπικό ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τον στήριξαν. Αυτό συμβαίνει γιατί παρόλο που οι τέσσερις παρατάξεις (Χανιά - Κοιτάμε μπροστά του Ευτύχη Δαμιανάκη, Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας του Γρηγόρη Αρχοντάκη, Η Απάντηση… τα Χανιά Μας του Άρη Παπαδογιάννη, Για τα Χανιά μας) συνενώθηκαν σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική υποχώρηση ψήφων σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές πριν τέσσερα χρόνια καθώς στον πρώτο γύρο του 2019 οι παρατάξεις που αναφέραμε συγκέντρωσαν 34.370 ψήφους και ένα ποσοστό 74,93%.

Σε άλλες πόλεις και περιφέρειες, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη γιατί οι υποψήφιοι της κυβέρνησης, όπως ο Μπακογιάννης στην Αθήνα, ο Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και ο Αγοραστός στη Θεσσαλία, ηττήθηκαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών κι απέτυχαν να επανεκλεγούν. Μαζί τους ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία, οι σύμμαχοι της και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ που όσο και αν προσπάθησαν να ζωγραφίσουν μπλε το χάρτη, δεν κατάφεραν να κρύψουν την μεγάλη πτώση σε ψήφους σε δήμους και περιφέρειες τέσσερις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε βάλει ως στόχο να κερδηθούν οι 13 περιφέρειες και οι δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Όμως σε καμία περίπτωση ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής δεν τελειώνει σε αυτό το σημείο καθώς ήδη ετοιμάζονται νέες επιθέσεις από την πλευρά της.

Στην πραγματικότητα στις εκλογές καταγράφηκε μια βαθιά αποδοκιμασία και ο θυμός για την προκλητική θητεία δημάρχων όπως ο Σημανδηράκης που επιχειρεί να φτιάξει φαραωνικά έργα μέσα σε χώρους πρασίνου (κατασκευή νέου θεάτρου μέσα στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων) καθώς και για την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, των ισοσκελισμένων προυπολογισμών, των μαζικών δολοφονιών στα Τέμπη και στην Πύλο, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η υψηλή αποχή είναι δείγμα της οργής και της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εργαζόμενοι στις πολιτικές της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της σε Δήμο και Περιφέρεια και που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για δείγμα αδιαφορίας για τα δημόσια θέματα. Αντίθετα, όσοι απείχαν από την εκλογική διαδικασία είναι ενεργό μέρος του κινήματος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παράλληλα η αποχή είναι δείγμα και της απαξίωσης προς το πολιτικό σύστημα και αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε ώστε να κερδίσουμε τον κόσμο στη δράση.

Ακόμα περισσότερο ο θυμός εκφράστηκε με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που βρίσκονται αριστερότερα του Σημανδηράκη (Όνειρο είναι τα Χανιά, Λαϊκή Συσπέιρωση, Ανταρσία στα Χανιά) τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά. Όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη ότι και στα Χανιά υπάρχει ένα αριστερό κι αγωνιστικό δυναμικό ανθρώπων που διεκδικεί να συγκρουστεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των σχημάτων συνεργασίας της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι μόνο σε όλη τη χώρα με πρώτο το 6% την Ανατρεπτικής Συμμαχίας στην Αθήνα, δείχνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για συγκρότηση μιας ισχυρής εργατικής/λαϊκής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να τσακίσουμε τις επιθέσεις τους στους Δήμους και τις γειτονιές μας. Η άνοδος των αριστερών δημοτικών σχημάτων πανελλαδικά και η συνεργασία με τον κόσμο του αγώνα με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, είναι κρίσιμο να μεταφραστεί σε ενωτικές κινηματικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για όλους. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά – είτε πέρασε το όριο του 3%, είτε δεν το πέρασε – με την παρέμβαση της μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τη συγκεκριμένη προοπτική.

Η Ανταρσία στα Χανιά παρά την αύξηση σε ψήφους και ποσοστό (1,81% το 2023 από 1,38% το 2019), δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Αν ο αντιδημοκρατικός Νόμος Βορίδη δεν καταργούσε την απλή αναλογική θα είχαμε εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Μετά την εκλογική μάχη τα καθήκοντά μας είναι αυξημένα. Συνεχίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο της τρέχουσας περιόδου μέχρι το τέλος του χρόνου και κυρίως στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες με πρωτοβουλίες για να ανατρέψουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και μιας πόλης – τουριστικού πάρκου για λίγους.

Έχουμε να δουλέψουμε ενωτικά με τον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων στην πόλη μας, με κάθε αγωνιστικό πνεύμα, συνεργατικά και δημιουργικά ενάντια στην δημοτική αρχή Σημανδηράκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ενισχύσουμε την κρίση τους και να αναδείξουμε μια πολιτική που δεν θα ασκείται στα κλειστά γραφεία της οδού Κυδωνίας αλλά στους εργατικούς χώρους, στις γειτονιές και στα σωματεία μας. Καλούμε εκ νέου τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης μας, ντόπιους και μετανάστες, όσους ζουν την κυρίαρχη πολιτική που υπονομεύει την καθημερινότητά τους, για να οργανώσουμε όλοι μαζί τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό, τη φασιστική απειλή και τον πόλεμο για την πόλη και τη ζωή των αναγκών μας, με την ίδια ορμή μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο!

Χανιά, 16/10/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου