Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Η δημοτική κίνηση "Ανταρσία στα Χανιά" απαντά στις ερωτήσεις κινήσεων πολιτών, συλλογικοτήτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων

Φωτογραφία από κινητοποίηση έξω από το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου την μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1/5/2023)



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ “ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ” ΑΠΑΝΤΑ

ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


1. ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η θέση μας σχετικά με την εγκατάσταση του αντλιοστασίου στην περιοχή είναι ότι καμία λύση στο ζήτημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να προηγηθεί επικοινωνία και συνεννόηση με τους κάτοικους της περιοχής. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανέναν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ένα έργο όπως αυτό. Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε τα αιτήματα των κατοίκων που ζητούν να βρεθεί άλλος χώρος για την χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυµάτων σε λιγότερο επισφαλή περιοχή και µε βάση µια σωστή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι 72.000 υπογραφές υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν.

2. ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

Για την “Ανταρσία στα Χανιά” τα ΣΔΙΤ αποτελούν αιτία πολέμου και αφορμή για να οργανώσουμε τους αγώνες μας για μια πόλη των αναγκών μας και όχι για συγκεκριμένα συμφέροντα. Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να διαθέσουν τα χρήματα που εισπράττουν ανάμεσα στα άλλα και στο χτίσιμο σχολείων, πάρκων κτλ. Το δικαίωμα των εργαζόμενων να απολαμβάνουν δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά, τεκμηριώνεται και επειδή τα έχουν προπληρώσει. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο Δήμος Χανίων προσαρμόστηκαν με τους εκβιασμούς της ΕΕ και διάλεξαν να χτίσουν 8 σχολεία και να ανακατασκευάσουν το πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ είναι ο σύγχρονος τρόπος ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χρήματος. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα και χαρίζονται για εκμετάλλευση στον ιδιώτη. Στην πραγματικότητα έχουμε ιδιωτικοποίηση και του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με κίνδυνο τη ριζική αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του αφού δίνεται µέσω Σ∆ΙΤ σε ιδιώτη για 27 χρόνια και αυτή τη στιγµή βρίσκεται στην τελική φάση διαβούλευσης. Για την κίνηση μας, και όπως είχαμε αναφέρει σε δημόσιες παρεμβάσεις μας, είναι δεδομένο ότι το πάρκο πρέπει να παραμείνει δημόσιο χωρίς καμία παρέμβαση ιδιώτη και χωρίς αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Τα ΣΔΙΤ επί της ουσίας σημαίνουν παραχώρηση δημοσίων υποδομών και χώρων στους επενδυτές με επιβάρυνση του Δημοσίου. Η απουσία συντήρησης και οι κακοτεχνίες δεν μπορούν να γίνουν η αφορμή για την παραχώρηση του πάρκου στον ιδιώτη.

3. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι επικοινωνιακές φιέστες στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και οι φανφαρονισμοί του δημάρχου ότι πρόκειται να γίνει το «καλύτερο πάρκο σε όλη την Ελλάδα», δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Όμως, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το αίτημα, για μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πάρκο, δέχεται την πιο ύπουλη επίθεση των τελευταίων ετών. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά ώρα για επαγρύπνηση και ένταση του αγώνα διεκδίκησης.
Η μεθόδευση της αγοράς του στρατοπέδου από τον δήμο, αντί της παραχώρησης, από μόνη της αποτελεί σκάνδαλο. Λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής «αξιοποίησης» της περιουσίας του Υπ. Εθνικής Άμυνας, όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στηρίζουμε τις θέσεις της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και της συνέλευσης κατοίκων του Αγ. Ιωάννη για χώρο πρασίνου εξ’ ολοκλήρου. Σχετικά με το ζήτημα του parking στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου θεωρούμε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα οι θέσεις στάθμευσης για τους χρήστες του πάρκου και άλλο ζήτημα να χρησιμοποιηθεί σαν περιφερειακός χώρος στάθμευσης στα πλαίσια αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού ζητήματος. Η Δημοτική Αρχή Σημανδηράκη δεν μπορεί να παίζει με τις αγωνίες των εργαζόμενων και τις διεκδικήσεις ενός ολόκληρου κινήματος. Στην πραγματικότητα η δημιουργία χώρου στάθμευσης θα συμβάλλει στη μείωση του πρασίνου και στην ραγδαία αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην ευρύτερη περιοχή. Η ύπαρξη δημοτικής συγκοινωνίας, με δωρεάν εισητήριο για όλους, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και συχνά δρομολόγια μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει το κυκλοφορικό πρόβλημα. Θα σταθούμε δίπλα στα κινήματα και απέναντι στη δημοτική αρχή που θα τολμήσει να στραφεί ενάντια στις αναγκές της πόλης.

4. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους. Όπως έχουν προειδοποιήσει οικολογικές οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες το αποτέλσαμ θα είναι να αλλοιωθεί σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής και θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Η τοπική διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί με την βελτίωση της πεζοπορικής διαδρομής από Κλαδισό, την καθαριότητα της περιοχής, την συντήρηση των υποδομών (πχ παιδική χαρά, μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι) και του φυσικού περιβάλλοντος. Μια νέα θεατρική αίθουσα είναι αναγκαία αλλά ο ενοποιημένος Δήμος Χανίων αποτελεί μια τεράστια έκταση και θα μπορούσαν να αναζητηθούν χώροι σε άλλες Δημοτικές Ενότητες. Το παραλιακό μέτωπο των Χανίων χρησιμοποιείται από την Δημοτική Αρχή για έργα βιτρίνας για είναι πιο ελκτικό στον τουρισμό και όχι για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν μπορούν να αξιοποιούνται ως όχημα για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate, ούτε η ανάγκη για περισσότερο πράσινο να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς.

5. ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Η παραγωγή και η διαχείριση των αποβλήτων, όσο γίνεται για το κέρδος αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και όχι με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία της φύσης, έχει τραγικές συνέπειες. Ειδικά στην εποχή μας, ο όγκος των απορριμμάτων και το πρόβλημα της αντιμετώπισής τους «πνίγουν» τον πλανήτη, ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, μολύνουν τις θάλασσες και τα υπόγεια νερά, επιδρούν στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής. Στο σύγχρονο καπιταλιστικό μοντέλο η διαχείριση τους γίνεται μια πραγματικά περίπλοκη διαδικασία που προκαλεί επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το κεφάλαιο και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που προωθούν, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Είναι παραπάνω από αναγκαία μια άλλη αντίληψη με στόχους που εναντιώνονται στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην αποκομιδή μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στη μείωση και την πρόληψη των απορριμάτων. Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, από τη συλλογή ως την επεξεργασία, τη διαλογή και την τελική ανακύκλωση των υλικών. Πέρασμα στο Δημόσιο όλων των συστημάτων ανακύκλωσης. ΟΧΙ στις λύσεις καύσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), ακόμη και ως προσωρινό μέτρο, σε τσιμεντοβιομηχανίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Διαλογή στην πηγή-επαναχρησιμοποίηση-κομποστοποίηση.

6. ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Τα μέλη της “Ανταρσία στα Χανιά” έχουμε συμμετάσχει, ως μέρος ενός ολόκληρου κινήματος, στις μάχες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην εγκληματική εκμετάλλευσή του και στην λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο. Στις μάχες για ελεύθερους δημόσιους χώρους, ενάντια στην καταστροφή βουνών στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» και παραλιών στο όνομα της “ανάπτυξης”. Έχει πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική κατάρρευση και τη μετατροπή του περιβάλλοντος σε έναν ακόμη τομέα κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Έχουμε αναδείξει και από την πλευρά μας την ανάγκη να ακυρωθούν τα σχέδια εξόρυξης ορυκτών πόρων στις διεθνείς θάλασσες.

Με βάση όλα τα παραπάνω υποστηρίζουμε ότι, οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και η ΕΕ προωθούν το «Πράσινο Συμβόλαιο» («Green Deal»), που στην πραγματικότητα μέσω μιας σειράς καταστροφικών για το περιβάλλον ρυθμίσεων επιδιώκουν την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την σωτηρία του πλανήτη. Απέναντι σε μια περιβαλλοντοκτόνα πολιτική μπορεί να αντιπαρατεθεί μόνο μια πολιτική που έχει στη βάση της τη δυνατότητα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου-φύσης. Για να γίνει πράξη απαιτεί ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, απαιτεί αντικαπιταλιστικές αλλαγές και τελικά μια άλλη σοσιαλιστική κοινωνία, που θα αντικαταστήσει το σημερινό σπάταλο, ρυπογόνο και καταστροφικό καπιταλιστικό μοντέλο από μια συλλογικά οργανωμένη κοινωνία, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν τι, για ποιες ανάγκες και με ποιο τρόπο θα παράγει, με στόχο την επίτευξη μιας αξιοβίωτης ζωής για όλους, που θα έχει την ισορροπία ανθρώπου-φύσης ως θεμελιώδη αξία της.

Αγωνιζόμαστε για παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και ορθολογική αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με σεβασμό στα οικοσύστημα. Ενάντια στο καταναλωτικό μοντέλο της ενεργοβόρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ) που θα επιφέρουν οικολογικές καταστροφές, μας εμπλέκουν στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς πολυεθνικών εταιρειών και κρατών και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την τεκτονική ισορροπία με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κινδύνου σεισμικών δονήσεων. Περιορισμός της καύσης των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, έως την οριστική αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα δημιουργίας πραγματικών ανανεώσιμων μορφών που να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαλλαγμένη από το κίνητρο του κέρδους. Όχι στην «πράσινη συμφωνία», στη «δίκαιη μετάβαση» της ΕΕ και στην πυρηνική ενέργεια. Να σταματήσουν οι μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» από τις βιομηχανικές ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που αποβλέπουν στην κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Όχι στη μεταφορά του κόστους τους στο λαό.

Δημόσιες υποδομές στην έρευνα και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία περιοχών και γειτονιών. Πέρασμα όλου του τομέα ενέργειας στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, συμμετοχή και σχεδιασμό, σε τοπικό και συνολικό επίπεδο, με άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση της ΔΕΗ και όλου του ιδιωτικού τομέα ενέργειας. Να παρθούν μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, με άμεση κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας.

7. ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
 
Όπως έχουμε τοποθετηθεί και παλαιότερα τα Φαλάσαρνα μπορεί να μην ανήκουν στα όρια του Δήμου μας αλλά στην πραγματικότητα αφορούν όλη την Κρήτη και την Ελλάδα. Η φαραωνική επένδυση στην περιοχή δεν θα είναι καταστροφική μόνο για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για το ανθρώπινο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα θα έχουμε ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου μέρους της παραλίας. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τέτοιου είδους τουριστικές εγκαταστάσεις ιδιαίτερα όταν μεθοδεύεται η χωροθέτηση τους σε προστατευόμενες περιοχές ή περιοχές φυσικού κάλλους όπως τα Φαλάσαρνα ο Μπάλος, το Ελαφονήσι κτλ. Η προστασία των περιοχών με παράλλληλη απαγόρευση οποιασδήποτε δόμησης σε αυτές δεν μπορεί να είναι σημείο διαπραγμάτευσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η αλλοίωση τους. Για αυτό είχαμε πάρει την πρωτοβουλία για την κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων που έγινε ομόφωνα αποδεκτή (συνεδρίαση 15/2/2023, αρ. απόφασης 60)

Ζητάμε να μην εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τα σχέδια της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην παραλία στη Φαλάσαρνα, καθώς πλήττεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και τα δικαιώματα που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Επίσης, συντασσόμαστε και ενισχύουμε τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις του Δήμου Κισσάμου να προστατεύσει την παραλία στην Φαλάσαρνα και το φυσικό περιβάλλον από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, στην κατεύθυνση προστασίας των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, κοινωνικών & φυσικών πόρων. Καμιά παρέμβαση/επένδυση στην παραλία, δηλαδή κάτω από την ισοϋψή καμπύλη των 20 μέτρων και υποστήριξη του Δήμου Κισσάμου στον περιορι σμό των αυθαιρεσιών που συντελούνται στην περιοχή. Σεβασμός και καμιά παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε σχέση με τη δόμηση σε περιοχές του δικτύου ΝATURA

ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

ΜΑΡΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ:

ΠΑΠΑΜΗΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΜΠΙΧΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου