Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η Ρόζα Νέρα άνοιξε ξανά!

 

"Η Ρόζα Νέρα άνοιξε ξανά!"
 
γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης, μέλος του Σ.Ε.Κ Χανίων, πρώην δημ. σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή
 
Στη δεύτερη επανακατάληψη του λόφου Καστέλι προχώρησαν το πρωί της Κυριακής 21/4 μέλη της Κατάληψης Ρόζα Νέρα και των συλλογικοτήτων που στεγάζονταν στο κτίριο της Πρυτανείας μόλις διαπίστωσαν την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής. Η εικόνα που αντίκρισαν είναι εξοργιστική καθώς οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του χώρου για λογαριασμό του ξενοδοχειακού ομίλου της Belvedere προχώρησαν σε μια σειρά βανδαλισμών στο χώρο που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές μιας στρατιωτικής εισβολής.
 
Έριξαν κοπριά σε υπνοδωμάτια και σε άλλους χώρους, κατέστρεψαν το χώρο της βιβλιοθήκης, τσιμέντωσαν τουαλέτες και ακόμα αφόδευσαν πάνω σε κρεβάτια ενώ αναγράφηκαν και εθνικιστικά συνθήματα. Η συγκεκριμένη επίθεση στην Κατάληψη δεν κρύβει το εκδικητικό μίσος των αρχών προς τους εργαζόμενους/ες και τα κινήματα στα Χανιά και φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μητσοτάκη και της ΝΔ.
 
Δύο συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα αντίστοιχα όπου μεταξύ άλλων αναδείχτηκαν και οι αιτίες της εκκένωσης που δεν ήταν άλλες από την πραγματοποίηση εργασιών και ανάλυσης υλικών στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας, αποκαλύπτοντας ότι οι ενέργειες από τη μισθώτρια εταιρεία συνεχίζονται με στόχο την τήρηση της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο για τη δημιουργία ξενοδοχείου. Η άδεια για τις εργασίες δόθηκε με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του σχεδίου έρχεται αντιμέτωπη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων, το οποίο επιτρέπει μόνο κοινωφελείς χρήσεις για τα κτίρια στο λόφο Καστέλι.
 
Στη συνέλευση συμμετείχαν πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο λόφο Καστέλι, μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία με την υποψήφια ευρωβουλεύτρια Άννα Μαματσή και το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της Νέας Δημοκρατίας και για να αποτραπεί η ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι χρειάζεται συνολικός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της καταστολής, των ιδιωτικοποιήσεων και του πολέμου και καλέσαμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου