Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Η «Ανταρσία στα Χανιά» στη μάχη των δημοτικών εκλογών


Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ» ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Την κάθοδο της στις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023, με επικεφαλής τον Ειρηναίο Μαράκη, αποφάσισε η ανοιχτή συνέλευση της «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» που έγινε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στο Δημαρχείο Χανίων. Ταυτόχρονα η συνέλευση συνεχίζει να απευθύνει κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στον κόσμο της εργατικής αντίστασης και των κινημάτων που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες. Στη συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι κι εργαζόμενες, μέλη των ΔΣ της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Χανίων, αγωνιστές και αγωνίστριες των περιβαλλοντικών κινημάτων και υπέρ των ελεύθερων χώρων, ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό και τη φασιστική απειλή.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη είναι μια κεντρική μάχη για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Μια πολιτική μάχη για να εκφραστεί μαζικά η εργατική και νεολαιίστικη οργή απέναντι στην ΝΔ και την ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Μια μάχη για να πάρουμε πίσω την πόλη, τις ζωές και τα δικαιώματα μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και που θα φέρει στο προσκήνιο τη δύναμη της εργατικής αντίστασης, της νεολαίας και του κινήματος στις γειτονιές της πόλης. Παλεύουμε ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και του Δημάρχου Σημανδηράκη που λεηλατούν τις κοινωνικές ανάγκες και τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κόσμος, την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εταιριών, της τουριστικής βιομηχανίας και των κερδοσκόπων του real estate.

Επιθέσεις

Η κυβέρνηση των άγριων περικοπών, του πολέμου, της δολοφονικής διαχείρισης της πανδημίας, της καταστολής των αγώνων, της κάλυψης των πλούσιων (εκ)βιαστών, του ρατσισμού που πνίγει πρόσφυγες και καλύπτει τους φασίστες, της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών στο περιβάλλον ήταν το στήριγμα του Σημανδηράκη αλλά ήδη βρίσκει μπροστά της την αντίσταση της εργατικής τάξης. Μετά τις βουλευτικές εκλογές ξεκίνησε άλλη μια μεγάλη πολιτική μάχη ενάντια στους φασίστες και την άκρα δεξιά, καθώς είναι σαφές ότι ο Κασιδιάρης θα επιχειρήσει να κάνει το επόμενο βήμα μετά την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή. Η συντριπτική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που ματαίωσε την ομοφοβική φασιστοσύναξη των Σπαρτιατών στα Χανιά, την Πέμπτη 29/6 δείχνει ότι μπορούμε να τους πετάξουμε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας όπου και ανήκουν. Παρεμβαίνουμε στις δημοτικές εκλογές για να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε αυτή την αντίσταση και την προοπτική της.

Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν υποτάσσεται σε λογικές διαχείρισης του τοπικού κράτους από την Αριστερά αλλά είναι ευκαιρία για να συγκρουστούμε με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που υπηρετούν τις πολιτικές της επιβολής των πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες για την φροντίδα για τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς, τις γυναίκες, τους ανάπηρους. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η δημοτική αρχή Σημανδηράκη προχώρησαν σε επιθέσεις σε βάρος των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι σε συνθήκες κρίσης, ακρίβειας, φτώχειας, με την κατοικία να βρίσκεται στο στόχαστρο των funds, των αρπακτικών των τραπεζών και του AirBNB, το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους να εκχωρούνται σε ιδιώτες. Οι υπηρεσίες πρόνοιας, φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, κακοποιημένων γυναικών, Βοήθειας στο Σπίτι, πράσινου και καθαριότητας ρημάζουν με τις απολύσεις συμβασιούχων αντί της μονιμοποίησης τους μετά την πανδημία.

Αντιστάσεις

Η σύγκρουση με τις αναπλάσεις κεντρικών σημείων της πόλης για χάρη του κέρδους (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην πλατεία 1866, Δημοτική Αγορά, Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, πάρκο Αγίων Αποστόλων) πάει χέρι-χέρι με την σύγκρουση με την αστυνομική καταστολή στις γειτονιές και τις διαδηλώσεις, τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και τον εκτοπισμό των φτωχών και των μεταναστών. Δίνει έμπνευση και δύναμη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που αγωνίζονται για τη στήριξη και την ανάδειξη μιας εναλλακτικής εργατικής διεξόδου από το σφαγείο της πολυκρίσης του καπιταλισμού που παράγει φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή.

Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε. Παλέψαμε ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων του δήμου Χανίων, στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των εργατών/τριών της Υγείας ενάντια στις δολοφονικές περικοπές σε βάρος του ΕΣΥ και στις απολύσεις συνδικαλιστών, αγωνιστήκαμε ενάντια στην αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού για τις εργαζόμενες σε κοινωνικές δομές του δήμου. Βρεθήκαμε στο πλευρό των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ στα σχολεία, τον πολιτισμό και την Τέχνη, στηρίζοντας τους μαχόμενους καλλιτέχνες και σπουδαστές που συγκλόνισαν με τις καταλήψεις τους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που ακύρωσαν τα σχέδια επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Υπερασπιστήκαμε τα σχολεία ενάντια στη διάλυση, στα ΣΔΙΤ και τις περικοπές που στέλνουν τα παιδιά σε επικίνδυνα κτίρια.

Δώσαμε μάχες για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους σε πάρκα και πλατείες, από το λόφο Καστέλι μέχρι το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ενάντια σε εταιρίες όπως η Belvedere και σε εργολάβους. Κοντράραμε την τουριστικοποίηση της πόλης, υπερασπιστήκαμε την Κατάληψη Ρόζα Νέρα και την στοχοποίηση μιας σειράς αγωνιστών. Υπερασπιστήκαμε τους μετανάστες απέναντι στην προσπάθεια να κλείσει το σχολείο της Αλβανικής Κοινότητας, αντιδράσαμε σε τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Αναδείξαμε τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ενάντια σε κάθε ομοφοβική και ρατσιστική προκατάληψη. Αγωνιστήκαμε για μια πόλη δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων την περίοδο της πανδημίας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να μπει η Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Αναδείξαμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τους αγώνες ενάντια σε μια πολιτική που εκτοπίζει φτωχούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ανταρσία στα Χανιά ήταν βασικός κορμός όλων αυτών των αγώνων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται ακόμα. Θα δώσουμε νικηφόρα την νέα εκλογική μάχη, παρά τα αντιδημοκρατικά όρια που μας υψώνουν με το 3% του νόμου Βορίδη. Θα πορευτούμε ενωτικά με όλο τον κόσμο που θέλει να προχωρήσει νικηφόρα τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, συνολικά με το δολοφονικό σύστημα που υπηρετεί.

Προχωράμε μπροστά για να ηττηθεί η ΝΔ, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες της, να τσακιστεί η φασιστική πρόκληση Κασιδιάρη και των Σπαρτιατών. Για να βρει η οργή διέξοδο  στην αντίσταση και τους αγώνες, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Για να δώσουμε συνέχεια στην αγωνιστική παρουσία της Ανταρσία στα Χανιά στο δημοτικό συμβούλιο, μ' ένα ψηφοδέλτιο μάχης, δύναμη στήριξης του κόσμου της αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου