Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ανταρσία στα Χανιά: αποφασίστηκε η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές (δελτίο τύπου)




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Έπειτα από μια μαζική ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο Χανιών, την Τετάρτη 19/12, αποφασίστηκε η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος αποτίμησης της δουλειάς του σχήματος μέσα και έξω από δημοτικό συμβούλιο, η οποία κρίθηκε θετική ενώ υπήρξε και γόνιμη ανάπτυξη επιχειρημάτων και για τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στη δουλειά μας.
Με καθολική αποδοχή επανακαθορίστηκε ο ριζοσπαστικός και αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας του σχήματος και υιοθετήθηκε κείμενο ως μια πρώτη πρόταση για την προγραμματική παρέμβαση του σχήματος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Αναπτύχθηκε συζήτηση και για την προσπάθεια απεύθυνσης σε άλλες δυνάμεις του κινήματος με στόχο τη διεύρυνση του εγχειρήματος με βάση την προγραμματική συμφωνία.
Αποφασίστηκε επίσης η υποψηφιότητα του Σεραφείμ Ρίζου ως επικεφαλής του σχήματος για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου.
Επίσης έγινε σαφές ότι δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα από τα μετεκλογικά παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης δημοτικής αρχής.

Παραθέτουμε το κείμενο εισήγηση για την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές:



ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

  • Ενάντια στην συνέχιση των περικοπών του Καλλικράτη με τον Κλεισθένη, διεκδικούμε να δώσει το κράτος πίσω όσα στέρησε από τους Δήμους, τους πόρους και τις επενδύσεις για υποδομές.
  • Ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων. Διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των Τραπεζών χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ με διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση των εργαζόμενων.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση

Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ. Επανεθνικοποίηση αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης».
Καμία συζήτηση για ιδιωτική «αξιοποίηση» ούτε ενός από τα ακίνητα του Δημοσίου.

Δημόσιες δημοτικές υπηρεσίες για όλους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Όχι εντατικοποίηση που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα – δολοφονίες εργατών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όχι στην ελαστική εργασία. Επιστροφή στο δήμο της καθαριότητας και του πρασίνου. Έξω οι εργολάβοι από τον Δήμο και τις υπηρεσίες του.
  • Ενάντια στη μετατροπή ολόκληρης της πόλης σε τουριστική περιοχή, όχι δουλειά τις Κυριακές, ανθρώπινα ωράρια για τους εργαζόμενους, όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις συνθήκες μαύρης εργασίας. Απαγόρευση της δωρεάν εργασίας με τη μορφή του «δοκιμαστικού» εργαζόμενου.
  • Δημόσιες και δημοτικές δομές αλληλεγγύης για άπορους, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες για άστεγους, όχι απλά ως υπνωτήρια αλλά ως πλήρεις δομές φιλοξενίας. Ανάπτυξη των δημοτικών ιατρείων καθώς και ανάπτυξη δομών πρόληψης, στήριξης και περίθαλψης των εξαρτημένων.
  • Δωρεάν δημοτικό γηροκομείο, χωρίς τροφεία.
  • Άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, γηροκομείου κ.λπ. για δημιουργία δομών στέγασης.
  • Οικοδόμηση σχολικών κτιρίων, βρεφικών σταθμών και νηπιαγωγείων χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Άμεση ίδρυση των υπό αναστολή σχολείων. Κανένα σχολικό μάθημα σε κοντέινερ. Άμεση ίδρυση των 16 βρεφικών σταθμών που έχει ανάγκη ο Δήμος. Θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γιατρών, υγειονομικών κ.λπ. που τοποθετούνται στη πόλη κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Κατάργηση της ενιαίας σχολικής επιτροπής, δημιουργία σχολικών επιτροπών σε κάθε σχολείο.
  • Αυστηροί περιορισμοί έως και απαγόρευση λειτουργίας εταιριών τύπου Airbnb. Επιδότηση ενοικίου, εισιτηρίων σε φοιτητές.
  • Πρόγραμμα εργατικής κατοικίας για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες. Φοιτητικές εστίες. Παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των εξώσεων. Φτηνή ενέργεια σε κάθε πολυκατοικία με κατάργηση των χαρατσιών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Επιδότηση ενοικίου, συγκοινωνιών σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, ΑΜΕΑ και φοιτητές.
  • Δημόσιο δωρεάν πάρκινγκ, δημοτική συγκοινωνία.
  • Στήριξη του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, δωρεάν δημοτικά γυμναστήρια και χώρους άθλησης. Μαζικά δωρεάν προγράμματα αθλητισμού για παιδιά. Μόνιμες προσλήψεις γυμναστών και κατάλληλου υγειονομικού προσωπικού. Όχι προνόμια σε επαγγελματικούς συλλόγους και ΠΑΕ.
Όχι στη φορομπηξία φορολογείστε τους πλούσιους

Κατάργηση των δημοτικών τελών για την οικία με παράλληλη αύξηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Φορολόγηση των πλουσίων. Βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που αποκρύπτουν στοιχεία τους από το δήμο, καταπατούν δημόσιο χώρο, μολύνουν, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Υπεράσπιση του δημόσιου χώρου

  • Άμεση απόδοση στο δήμο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου χωρίς ενοίκιο για να γίνει αποκλειστικά χώρος πρασίνου με ένα σχολείο.
  • Πλήρης προσβασιμότητα στη πόλη, στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια για τους ανάπηρους.
  • Ελεύθεροι χώροι στις γειτονιές μακριά από εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση. Δικαίωμα στη δουλειά για όλους και επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους.
  • Πραγματική προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική προστασία σε όλα τα δημόσια κτήρια.
  • Δημόσια χρηματοδοτούμενη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Πρόσληψη μόνιμου κατάλληλου κτηνιατρικού προσωπικού.

Ίσα δικαιώματα για όλους στην πράξη

  • Ενάντια στη καταπίεση των γυναικών. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στις απολύσεις εγκύων. Όχι σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο δρόμο, στο σπίτι. Πρόσβαση των γυναικών σε ξενώνες κακοποίησης χωρίς αποκλεισμούς. Μονιμοποίηση του θεσμού του ξενώνα πέρα από τους περιορισμούς του ΕΣΠΑ. Δικαίωμα σε παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά. Ανάπτυξη παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας.
  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ. Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής. Ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς. Δικαιοσύνη για τον Ζακ.

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

  • Ανοιχτά σύνορα, καλοδεχούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες, άσυλο και χαρτιά για όλους. Όχι στην ΕΕ – φρούριο, τη FRONTEX, να κλείσουν τώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ενδοχώρα. Να δοθούν σπίτια για όλους στις γειτονιές. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στην πρωινή ζώνη. Εύρεση κατάλληλου χώρου υποδοχής, επίταξη ξενοδοχείων. Διερμηνείς σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και του κράτους, στα νοσοκομεία, τα υπουργεία κ.λπ.
  • Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Ίσα δικαιώματα.

Πόλη ελεύθερη από φασίστες

Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής με επιτάχυνση της δίκης. Δικαιοσύνη για τα θύματα των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων. Στηρίζουμε τη διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη 2019.

Να κλείσει η αμερικανονατοϊκή βάση

Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τον σωβινισμό. Έξω από το ΝΑΤΟ. Κλείσιμο της Σούδας, καμία νέα βάση. Όχι στην πολεμοκαπηλία και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Καμία διευκόλυνση, παροχή υπηρεσιών προς τη βάση από τον Δήμο και τις υπηρεσίες του (ΔΕΥΑΧ, ΔΕΔΙΣΑ κ.λπ.)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου