Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Δήλωση: Με αφορμή την πτώση δέντρου στο Δημοτικό Κήπο Χανίων


 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΧΑΝΙΩΝ

Πτώση δέντρου στο Δημοτικό Κήπο πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11 εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Ο δυνατός άερας ήταν απλά η αφορμή για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα καθώς από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά ΜΜΕ είναι φανερό ότι το δέντρο στέκονταν στον αέρα ή, έστω, σε σαθρό έδαφος. Άσχετα εάν το δέντρο έπεσε γιατί είναι άρρωστο όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου ή και όχι, σίγουρα υπήρξε θανάσιμος κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές. Έτσι είναι όμως αυτά, αργά ή γρήγορα τα ψέματα καταρρίπτονται και αποκαλύπτεται, για ακόμα μία φορά, ότι ο Δήμαρχος Χανίων είναι γυμνός!

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αξίζει να θυμηθούμε κάποιες δηλώσεις. Πρώτα από όλα μια δήλωση του Δημάρχου Χανίων που κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο της ανάπλασης τόνιζε με έμφαση ότι «Η διαφύλαξη του πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο Χανίων αποτελεί πλέον προτεραιότητα». Επίσης, η Κατερίνα Κατσιαγάννη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας είχε δηλώσει ότι υπήρχε ο σχεδιασμός να αφαιρεθούν μόνο δέντρα που νοσούν και είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Με τη σειρά του ο καθηγητής, δασολόγος – φυτοπαθολόγος, Δρ. Πάνος Τσόπελας είχε παρατηρήσει ότι υπήρχε άμεση ανάγκη απομάκρυνσης δέντρων τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα στους πολίτες. Όλα τα παραπάνω, μετά από την πτώση του δέντρου, μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα σε βάρος των δημοτών. Θεωρητικά, η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως το παραπάνω...

Σε αυτό το σημείο προκύπτουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα. Πραγματοποιείται ο αναγκαίος ποιοτικός έλεγχος των δέντρων; Τα δέντρα που παρέμειναν μετά την ανάπλαση είχαν ελεγχθεί ή όχι; Λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την περιποίηση και την προστασία τους; Ακολούθησε ο εργολάβος τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και των επιστημόνων που θεωρητικά ασχολήθηκαν με όλα τα παραπάνω; Είναι δυνατόν ένα έργο που κόστισε τόσα χρήματα στους Χανιώτες να αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα φθοράς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την παράδοση του; (Ναι, είναι).

Αλήθεια, τι θα είχε συμβεί εάν είχαμε φαινόμενα όπως τον ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε καταστροφές σε χωράφια, θερμοκήπια και καταστήματα στα Φαλάσαρνα; Αν το δέντρο έπεφτε πάνω σε κάποιον επισκέπτη και προκαλούσε κάποιο σοβαρό τραυματισμό; Ποιος θα είχε την ευθύνη; Η «Ανταρσία στα Χανιά» και ο εκπρόσωπος της στο Δημοτικό Συμβούλιο; Το ΚΚΕ; Ο Στρατηγός Άνεμος; Το «ζαβό το ριζικό μας» ή μήπως ο Δήμαρχος Χανίων, η ομάδα του και ο εργολάβος;

Φυσικά, τα προβλήματα με τον Κήπο δεν τελειώνουν εδώ. Μην ξεχνάμε ότι ο Κήπος μετατράπηκε σε βούρκο μετά τη σύντομη αλλά ισχυρή βροχή στις 27.9.2023. Ότι το έργο καθυστέρησε επιδεικτικά είναι το άλλο. Και επίσης, μέχρι να πραγματοποιηθεί η κατ’ όνομα ανάπλαση ο Κήπος παρέμεινε για αρκετό καιρό αφημένος στην τύχη του, χωρίς καμία ουσιαστική προστασία και πρόληψη.

Όλα τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που εφαρμόζεται μόνο και μόνο για "αξιοποιηθούν" κοινοτικά κονδύλια για αναπλάσεις που αλλοιώνουν και καταστρέφουν τη φυσιογνωμία των δημόσιων, ελεύθερων χώρων ενώ παράλληλα τους χαρίζουν μπιρ παρά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Αγορά, το Φρούριο Ιτζεδίν, η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στη Δυτική Τάφρο, το ξεπούλημα του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας μέσω των ΣΔΙΤ είναι κομμάτια της ίδιας πολιτικής. Είναι ακόμα δείγματα μιας αλαζονικής πολιτικής που προσπαθεί να επιβάλλει η δημοτική αρχή της μειοψηφίας σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος. Χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με θέσεις που προσπαθούν να κατευθύνουν το δημόσιο διάλογο προς την αποδοχή μιας συγκεκριμένης πρότασης (μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης).

Για να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική που αποτελεί τοπική εφαρμογή των δράσεων της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία, στους ανέργους και τους φτωχούς, οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες εργαζόμενοι/ες πρέπει να βγουν μπροστά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντίστασης και αγώνα. Χαιρετίζουμε τις αντιδράσεις που έχουν ξεκινήσει σχετικά με διάφορα ζητήματα (θέσεις πάρκινγκ, δημιουργία μαρίνας στη Νέα Χώρα, αξιοποίηση πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου κ.α.) αλλά πρέπει να συνεχιστούν. Να μη μείνουν στη μέση της διαδρομής. Από τη δική μας πλευρά, θα σταθούμε δίπλα στους ίδιους και τους αγώνες τους – που είναι και δικοί μας αγώνες, με κάθε τρόπο. Για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και για μια πόλη λειτουργική και προσβάσιμη σε όλους και όλες.

Χανιά, 26/11/2023

 




 Φωτογραφίες: Zarpanews.gr, Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου