Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Δήλωση: Να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας - Καμία συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και τις ΗΠΑ, του Ειρηναίου Μαράκη

 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
 
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
 
Οι νέες επιθέσεις των Αμερικανών στρατιωτών του αεροπλανοφόρου “USS Gerald R. Ford” σε δύο ανήλικες μαθήτριες και η σύλληψη ενός άλλου που τραμπούκιζε παρέες στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων έρχονται να υπενθυμίσουν σε όλους/ες μας ότι η Γάζα δε βρίσκεται μακριά. Οι ίδιες δυνάμεις που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τη γενοκτονία που το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα και σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, είναι οι ίδιοι που μεταφέρουν για χρόνια τις αντίστοιχες συμπεριφορές στην πόλη των Χανίων. Είναι επικίνδυνοι και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.
 
Το καθεστώς ατιμωρησίας που έχει θεσμοθετηθεί με την ανοχή και τη στήριξη του Δήμου Χανίων (από τη διοίκηση Σημανδηράκη και τις προηγούμενες), της Αντιπεριφέρειας Χανίων, της Ελληνικής Αστυνομίας, ορισμένων επιχειρηματιών που υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί στρατιώτες ενισχύουν – δήθεν – τη χανιώτικη κοινωνία, έχει οδηγήσει στην αύξηση των επιθέσεων. Και ποια είναι η μόνιμη επωδός των Αμερικανών όταν συλλαμβάνονται; «Καλέστε το ΝΑΤΟ», «Είμαστε υπήκοοι των ΗΠΑ». Και οι συλλήψεις όταν πραγματοποιούνται καταλήγουν στην άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων τάχα για να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
 
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και όλων όσων κυβέρνησαν παλαιότερα, που για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο καταλήγουν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ θυσιάζοντας τις ανάγκες της εργατικής τάξης στο βωμό ανίερων συμμαχιών. Είναι η κυβέρνηση της πολεμοκαπηλείας, του ρατσισμού και της τρομοκρατίας που έχει σαν προτεραιότητα τον «άξονα» Ελλάδας-Ισραήλ και λειτουργεί σαν «μετόπισθεν» για τις ισραηλινές επιθέσεις και σαν «εμπροσθοφυλακή» για τις φιλοδοξίες του ελληνικού καπιταλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ΑΟΖ.
 
Η εκκωφαντική σιωπή του Δημάρχου Χανίων για τα παραπάνω περιστατικά είναι προκλητική. Και τι να πει άλλωστε; Η δημιουργία μιας αστυνομοκρατούμενης, υγειονομικής ζώνης στην πόλη με επίκεντρο την οδό Πλουμιδάκη όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία των Αμερικανών αποτελεί ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και δείγμα της πολιτικής ανοχής που ακολουθεί η διοίκηση Σημανδηράκη. Άλλοτε, όταν πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων ενάντια στο ξεπούλημα του Λόφου Καστέλι και στην βίαια εκκένωση της Κατάληψης Ρόζα Νέρα, ο κ. Σημανδηράκης είχε δηλώσει ότι «Κάποιοι νεκρώνουν το Δήμο Χανίων, κάποιοι αγνοούν τους δημοκρατικους θεσμούς, δίχως να έχουν καταθέσει κανένα απολύτως αίτημα». Σήμερα, που οι δυνάμεις των ΗΠΑ που δολοφονούν σε κάθε γωνιά της γης, επιτίθονται κατά των νέων και των εργαζόμενων της πόλης ο Δήμαρχος Χανίων και η ομάδα του σιωπούν. Ποιος αγνοεί τους δημοκρατικούς θεσμούς σε αυτή την περίπτωση; Αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα της κοινής καθόδου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές των Χανίων: η απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης.
 
Το εργατικό και το αντιπολεμικό κίνημα στα Χανιά από την πλευρά τους γνωρίζουν πολύ καλά, ποιος είναι ο ρόλος των αμερικάνικων βάσεων. Είναι η οπισθοφυλακή του Ισραήλ, είναι το ορμητήριο δολοφόνων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της είναι συνένοχη στις σφαγές στη Γάζα. Είναι ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων και των επεισοδίων που δημιουργούν οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοι στρατιώτες στην πόλη. 
 
Από την πλευρά μας, καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της να τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα. Αποτελεί υποχρέωση τους. Ακόμα, διεκδικούμε και απαιτούμε να διακοπεί άμεσα κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια που διαδηλώνουν στο πλευρό των Παλαιστίνιων σε όλον τον κόσμο. Καλούμε όλες και όλους τους αγωνιστές/ριες του εργατικού κινήματος, της νεολαίας και της Αριστεράς να σταθούμε στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη.
 
Ειρηναίος Μαράκης
δημοτικός σύμβουλος «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή»
 
Χανιά, 5/12/2023
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου