Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ανακοίνωση | Για το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Χανίων: Άμεση ανάγκη για την εύρεση νέας στέγης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΑΝΙΩΝ:

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΝΕΑΣ ΣΤΕΓΗΣ – ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σε λίγες ώρες τελειώνει και τυπικά η θητεία της σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου της περιόδου 2019-2023. Όμως τα προβλήματα στην πόλη παραμένουν. Και όπως έχουμε αναδείξει πολλές φορές, δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής για να αντιμετωπιστούν. Όπως δεν υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης. Ένα από αυτά είναι η αστεγία του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων και οι επιπλοκές που δημιούργησε η έξωση του από τον χώρο που φιλοξενούνταν από το 2013 ύστερα από απόφαση των υπεύθυνων της Μονής Γουβερνέτου, στην οποία ανήκει ο χώρος. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες μέλη της κίνησης μας έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους που έχουν απόθεμα από φάρμακα που θέλουν να διαθέσουν για τις ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων αλλά και από κόσμο που έπαιρνε φάρμακα από το ΚΙΦΑΧ και πλέον έχει μείνει μετέωρος.

Τα κοινωνικά φαρμακεία είναι μια δομή που αναδείχτηκαν στα χρόνια της κρίσης, από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ είχαν αναπτύξει τη δράση τους πολλά χρόνια πιο πριν. Οι πολιτικές της μνημονιακής λιτότητας και η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονταν οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ενίσχυσαν τις επιθέσεις κατά της δημόσιας υγείας ενώ παράλληλα οδήγησαν σε ριζικές αλλαγές στις πόλεις μας για χάρη του τουριστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου. Παράλληλα, το ίδιο συνέβη στον τομέα του φαρμάκου ως αποτέλεσμα της λιτότητας. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί άνθρωποι και οι ευπαθείς ομάδες που δέχτηκαν τεράστιες μειώσεις στο εισόδημα τους αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα για τα φάρμακα τους, όπως και για τη διατροφή τους. Η αισχροκέρδεια στις τιμές, οι αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η πολιτική υπέρ των γενόσημων, η διακοπή της χορήγησης κάποιων κατηγοριών από τα νοσοκομεία στους ανασφάλιστους, η διακοπή χορήγησης ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο και η κατάργηση του ΕΚΑΣ οδήγησαν παράλληλα στην ανάπτυξη των κοινωνικών φαρμακείων που σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν αποτελεσματικά όσους τα έχουν ανάγκη.

Η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες σε φθηνό φάρμακο, προσβάσιμο σε όλους και όλες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οριστικά με την εύρεση ενός νέου χώρου για τη στέγαση του ΚΙΦΑΧ. Οι ανάγκες, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ακόμα μεγαλύτερες και όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγωνίζεται για την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι να πετυχουμε την κατάλληλη για τα εργατικά συμφέροντα λύση, οι ωφελούμενοι και οι δωρητές του ΚΙΦΑΧ δεν πρέπει έχουν το χώρο τους. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση! Φυσικά, είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι εάν το ΚΙΦΑΧ ήταν ξενοδοχείο όπως αυτά στη Νέα Χώρα και το Μαράθι ή το καινούργιο κατάστημα μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ τότε… και στέγη θα είχε βρεθεί και θα απολάμβανε τη στήριξη της πολιτικής διοίκησης τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά.

Ευθύνες

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κοινωνική δομή βρίσκεται στο δρόμο. Το παράδειγμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι το πιο χαρακτηριστικό. Και πάλι η Μονή Γουβερνέτου, που σε δικό της χώρο στεγάζονταν, απόφασισε και διέταξε την έξωση του. Πέρα από το προφανές, ότι η Μονή Γουβερνέτου δεν διστάζει να διεκδικήσει το μέρος που της αναλογεί στις επιθέσεις ενάντια στις ανάγκες των δημοτών και αδιαφορώντας επιδεικτικά – ακόμα και με χριστιανικούς όρους – για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όπου αυτή υποσκάπτεται ή αγνοείται, υπάρχει και η πολιτική ευθύνη. Ο Δήμος Χανίων αποδέχτηκε την απόφαση αντί να υπερασπιστεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της δομής και την παραμονή της στο χώρο. Χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με τη Μονή και χωρίς να πιέσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δύο χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκδίωξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον χώρο του στην οδό Περίδου δεν είχε βρεθεί μία λύση για τη στέγαση του. Μόνο κάτω από την πίεση να μείνει άστεγο μετά τις 31/12/2023, όπως το ΚΙΦΑΧ, υπήρξε κινητοποίηση να βρεθεί χώρος στην πόλη που βέβαια πραγματοποιήθηκε με τον αγαπημένο τρόπο που ασκεί τη διαχείριση η δημοτική αρχή Σημανδηράκη και οι ομόλογοι της πανελλαδικά, δηλαδή με απευθείας ανάθεση. Η επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση στον ωμό εκβιασμό της Μονής Γουβερνέτου έλαβε και την κριτική στήριξη εκ μέρους της παράταξης μας.

Αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2023 το ΚΙΦΑΧ παραμένει άστεγο. Ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια Χανίων, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της δομής, οφείλουν να βρουν χώρο για τη στέγαση του ΚΙΦΑΧ και την στήριξη όλων όσων εξυπηρετούνται από τις δράσεις του την ώρα που παραμένουν σε αχρηστία δεκάδες δημοτικά και δημόσια κτίρια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Οι εργαζόμενοι της πόλης, τα κοινωνικά κινήματα και οι φορείς με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι να βγουν μπροστά για την υπεράσπιση της δομής.

Λύσεις

Πέρα από αυτό, η μόνη λύση απέναντι στα ζητήματα που παρουσιάσαμε σε γενικές αλλά και ευδιάκριτες γραμμές, είναι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη, στην θεραπεία και στην αποκατάσταση. Το γερασμένο σύστημα της αγοράς ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπηρετήσει την κοινωνική πλειοψηφία. Το πρόβλημα που οδηγεί τόσο στην υποβάθμιση της περίθαλψης όσο και στη δημιουργία φορέων αντίστοιχων με το ΚΙΦΑΧ δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της υγείας. Εδώ χρειάζονται καθαρές λύσεις. Να περάσει η διακίνηση -εμπορία του φαρμάκου σε δημόσιο, εργατικό έλεγχο με κρατικό μονοπώλιο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές φαρμάκου και να μπει τέλος στους εκβιασμούς των εμπόρων και των βιομηχάνων που σαν μαυραγορίτες στήνουν ελλείψεις μέχρι να καταφέρουν να επιβάλλουν την αύξηση της κερδοφορίας τους. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι ενέργειες που μέσω του gentrification (εξευγενισμός), και με τη στήριξη που παρέχει η Δημοτική αρχή με τις αποφάσεις της, μετατρέπουν την πόλη σ’ ένα απέραντο θεματικό πάρκο ενάντια στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ευπαθών ομάδων.

Το εργατικό κίνημα να ανατρέψει την εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει επιπλέον περικοπές στις εργατικές ανάγκες, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και χωρίς μαζικές προσλήψεις που τόσο ανάγκη έχει το ΕΣΥ και όλος ο δημόσιος τομέας. Να διεκδικήσουμε την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτική της. Σε κάθε χώρο και σε κάθε σωματείο να οργανωθούν συνελευσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η 48ωρη απεργία στον χώρο της υγείας στις 29-30/11 με την μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και οι μαζικές, απεργιακές διαδηλώσεις ενάντια στον προϋπολογισμό στις 15/12 δείχνουν προς το που είναι η προοπτική. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Χανιά, 17/12/2023


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου