Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ο Σ. Ρίζος στα «Χανιώτικα Νέα»: «Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο» (video)

Σ. Ρίζος: «Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο» (video)

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων παρουσιάζει μέσα από τα “Χ.ν.” θέσεις της παράταξής του


Για εμάς η κατάληψη της δημοτικής αρχής είναι η κατάληψη μιας θέσης σύγκρουσης, μιας θέσης μάχης, όχι απλά διαχείρισης

Έναν δήμο με κοινωνικό πρόσωπο, για κάθε δημότη που έπληξε η κρίση, με δημόσιες, δωρεάν παροχές στην παιδεία, τις μεταφορές κ.ά. διεκδικεί ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής του συνδυασμού “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος.



Mιλώντας στα “Χ.Ν..” ο κ. Ρίζος τόνισε ότι κοινωνική πολιτική « δεν είναι απλά να έχεις ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Κοινωνική πολιτική είναι να μην έχεις άστεγους, να μην έχεις εν δυνάμει άστεγους». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της σύγκρουσης με τα Μνημόνια, τους εργολάβους και τις ιδιωτικοποιήσεις κατηγορώντας την νυν δημοτική αρχή για “εργολαβιοποίηση” υπηρεσιών του Δήμου.
Διεκδικείτε για δεύτερη φορά τον Δήμο Χανίων. Ποιές οι βασικές θέσεις του συνδυασμού σας “Ανταρσία στα Χανιά”;

Ζούμε σε μια πόλη που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη για τους κατοίκους της. Θεωρούμε τα Μνημόνια – τα οποία πολλοί τα “ξορκίζουν” – ότι έχουν καταστρέψει το Κράτος πρόνοιας, αυτό το οποίο λέμε κοινωνικό μισθό. Αυτό είναι πρώτος άξονας που εμείς επικεντρωνόμαστε. Η φτώχεια είναι τεράστια, καλύπτεται πίσω από την “χρυσόσκονη” του τουρισμού αλλά “τρέχει” και είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όσον αφορά τις γυναίκες, υπάρχει καταπίεση και αυτή εκφράζεται με πολλές μορφές: έχουμε παιδικούς – βρεφικούς, σταθμούς ; έχουμε δημοτικά γηροκομεία; έχουμε υπηρεσίες που να τις διευκολύνουν; έχουν υπηρεσίες όπως το “Βοήθεια στο σπίτι” το οποίο φυτοζωεί; Το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, στην πραγματικότητα έχει διαλυθεί. Αυτό το συνδέουμε με την γυναικεία καταπίεση, τις σεξιστικές διακρίσεις στους χώρους δουλειάς, μέσα στην κοινωνία γενικότερα. Δεν είναι μόνο το ότι η γυναίκα έχει μικρότερο μισθό, μεγαλύτερο βαθμό ανεργίας, ή ότι δέχεται σεξουαλικές παρενοχλήσεις, όλα αυτά τα πράγματα όταν δεν υπάρχει κοινωνικός μισθός, εκείνος που τα επωμίζεται είναι η γυναίκα. Και γι΄ αυτό, η γυναίκα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό θα φροντίσει τα παιδιά, θα γηροκομήσει τον γηραιό πατέρα-μητέρα, το σύνολο της έλλειψης του κράτους πρόνοιας πέφτει πάνω στις πλάτες των γυναικών. Είναι ένα ζήτημα που “σηκώνουμε” πολύ ψηλά από την δική μας την πλευρά.
Ξέρετε, μιλάμε για κοινωνική πολιτική και συνήθως μιλάμε για φιλανθρωπίες, φιλανθρωπικά γκαλά και χορηγούς. Και γι’ αυτό είναι απειροελάχιστοι οι ωφελούμενοι από την κοινωνική πολιτική του δήμου. Κοινωνική πολιτική για εμάς, δεν είναι απλά να έχεις ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Κοινωνική πολιτική είναι να μην έχεις άστεγους, να μην έχεις εν δυνάμει άστεγους.
Η πόλη και όλο το νησί έχει γίνει μια τουριστική μονοκαλλιέργεια. Και το ότι έχει παραδοθεί ο οικιστικός ιστός της πόλης σε εταιρίες τύπου AirBnB, αυτό έχει μετατρέψει τους μισούς Χανιώτες σε εν δυνάμει άστεγους. Υπάρχουν περιστατικά που τα ξέρουμε, διώχνονται γηραιές γυναίκες από τα σπίτια τους για να γίνουν τα σπίτια AirBnB. Από την άλλη πλευρά ζούμε σε μια πόλη η οποία δεν έχει φοιτητική εστία, παραδίδονται τα πάντα στον τουρισμό, οι εργασιακές σχέσεις έχουν παραδοθεί στην μανία του κεφαλαίου για κερδοφορία και η φτώχεια έχει μετατρέψει τις ζωές των κατοίκων σε… κόλαση. Αντίστοιχα, αυτά που συμβαίνουν με τα κοινωνικά επιδόματα, με τα ΑΜΕΑ που γνωρίζουν τον αποκλεισμό στις υποδομές π.χ από τους δρόμους, από το ΕΣΥ κ.α Μάλιστα πρόκειται να κυκλοφορήσουμε τις θέσεις μας με υποψήφιους ΑΜΕΑ που έχουμε στον συνδυασμό μας και θα τις υπογράφουν.
Για εμάς η πρώτη και βασική σύγκρουση, είναι η σύγκρουση με τα μνημόνια. Αν μιλάμε για το πώς μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω, ένα βασικό ζήτημα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Τα Μνημόνια έχουν φέρει 60% μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους. Για εμάς η κατάληψη της δημοτικής αρχής είναι η κατάληψη μια θέσης σύγκρουσης, μιας θέσης μάχης, όχι απλά διαχείρισης. Θεωρούμε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μια τοπική μάχη αλλά μία κεντρική, πολιτική μάχη την οποία δίνεις και από τοπικό βήμα. Γι΄ αυτό διεκδικούμε την διαγραφή τους Χρέους. Και θα σας πω ένα παράδειγμα: όταν ο κ. Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου κι έχει εξασφαλίσει 120 εκατ. πλεόνασμα, το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι: “πού βρίσκονται αυτά τα λεφτά;”. Η απάντηση είναι πως, στην ουσία, αυτά τα χρήματα έχουν δεσμευθεί στα αποθεματικά των δήμων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πηγαίνουν όλα στην εξυπηρέτηση των πλεονασμάτων και του Χρέους. Χρειάζονται και κεντρικές πολιτικές λύσεις για να βγουν οι δήμοι από την κρίση. Οι λακκούβες στους δρόμους, το AirBnb – που συνδέεται με το τι ανάπτυξη θέλουμε- ή διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι “δεμένα” με τις μεγάλες πολιτικές απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε.

•Θεωρείται δηλαδή ότι η δημοτική αρχή δεν ήταν αρκετά διεκδικητική;

Η νυν δημοτική αρχή όχι απλά συμπλέει, αλλά συνεχώς υπερθεματίζει σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας. Κοιτάξτε καταρχήν το πού βρίσκονται οι δημοτικές υπηρεσίες: οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, το προσωπικό είναι σχεδόν στο μισό και οι υπηρεσίες ακόμα λιγότερες. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ποια ήταν; Έχει χαρίσει την καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό σε εργολάβους. Έχουμε μια “εργολαβιοποίηση” του ίδιου του Δήμου. Είχαμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και ο κ. Βάμβουκας την… κλώτσησε αυτήν την ευκαιρία. Ο Νόμος το επέτρεπε. Εκείνος δεν το έπραξε. Άρα ήταν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.


•Ποιά είναι η θέση σας όσον αφορά τις επενδύσεις – ιδιωτικοποιήσεις π.χ για τα ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολείων στο δήμο Χανίων. Η Δημοτική αρχεί υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε αλλος τρόπος χρηματοδότησεις; Εσείς τι θα κάνετε;


Γιατί δεν υπάρχει; Ποτέ δεν έχει απαντήσει ο κ. Βάμβουκας γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης. Ποτέ δεν έχει απαντήσει γιατί το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο έφτιαξαν σχολεία ενώ στα Χανιά έχει να κτιστεί σχολείο από το 2004 ή 2005. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι αντίστροφη από αυτήν που παρουσιάζει ο κ. Βάμβουκας. Τα ΣΔΙΤ είναι η αιτία του προβλήματος και όχι λύση. Το ότι επέμειναν οι ιθύνοντες με ιδεοληπτικούς όρους σε αυτήν την λύση είναι η αιτία γιατί στα Χανιά δεν έχουν κτιστεί σχολεία, είναι η αιτία γιατί ακόμα σε σχολεία όπως στο 2ο Ν. Κυδωνίας ή στον Παζινό ή στα Περιβόλια στεγάζονται τα παιδιά μέσα σε κοντέινερς. Είναι υπεύθυνοι πολιτικά. Και άρα μην παρουσιάζουνε αυτή τη στιγμή οι κύριοι της δημοτικής αρχής αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης ότι αυτό είναι η λύση. Πρόκειται για μια “λύση” πανάκριβη, ήδη υπερκοστολογημένη, είναι χάρισμα – στην ουσία- στους εργολάβους και χαρίζουν, ιδιωτικοποιούν τα σχολικά κτήρια καθώς και τις υπηρεσίες αυτών όπως τη καθαριότητα και τη φύλαξη. Ας μη ξεχνάμε ότι υπήρχαν σχολικοί φύλακες που τώρα αντικαθιστούμε με εργολάβους. ‘Αρα, να μη λέει ο κ. Βάμβουκας ότι δεν είναι αυτό ιδιωτικοποίηση. Είναι ιδιωτικοποίηση είτε υπηρεσιών είτε του κτηρίου ολόκληρου. Από εκεί και πέρα, κοιτάξτε ποιοι είναι οι “μνηστήρες” αυτής της διαδικασίας, αν δείτε τα ονόματα θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για τους… μεγάλους εθνικούς εργολάβους.


•Ποιά άλλα ζητήματα του δήμου Χανίων όσον αφορά την εκπαίδευση θεωρείται ότι δεν κατάφερε να επιλύσει η δημοτική αρχή;


Για την εκπαίδευση υπάρχουν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του δήμου αλλά και ζητήματα που είναι του Υπ. Παιδείας. Για να δώσεις μια συνολική απάντηση χρειάζεται να τα υπολογίσεις και τα δύο. Γι΄ αυτό διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, συμμετείχαμε στους αγώνες των εκπαιδευτικών και ζητάμε χρηματοδοτήσεις. Το πρώτο είναι ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς και το δεύτερο είναι οι αρμοδιότητες των δήμων όσον αφορά τα σχολικά κτήρια τα οποία δεν έχουν αντισεισμικές μελέτες, δεν ξέρουμε εάν είναι ασφαλή. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο στο οποίο η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα έπρεπε να επενδύσει. Από εκεί και πέρα, είναι τα ζητήματα των καθαριστριών που θεωρούνται οι τελευταίοι παράγοντες της εκπαίδευσης κι όμως η καθαριότητα, η υγεία των παιδιών μας είναι πολύ βασική. […] Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και θεωρούμε ότι ο δήμος και το Κράτος πρέπει να εξασφαλίζουνε την πιο απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών σε αυτήν. Οι δήμοι θα έπρεπε να πληρώνουν σχολικά γεύματα. Και να διευκρινίσουμε – γιατί κάτι αντίστοιχο λέει ο κ. Παπαδογιάννης- ότι εμείς δεν λέμε να χαριστούν τα σχολικά γεύματα σε κάποια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση , βάζοντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία. Εμείς λέμε για δημόσια, δωρεάν γεύματα με τοπικά προϊόντα σε συνεργασία με συνεταιρισμούς που θα μπορούσαν να τροφοδοτούν τα σχολεία, με πρόσληψη προσωπικού και κτίσιμο κατάλληλων αιθουσών για εστιατόρια. Επίσης έχουμε ζητήσει την επιδότηση από πλευράς του Δήμου των σχολικών επισκέψεων και εκδρομών στα Μουσεία. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που κάθε Σεπτέμβριο ζητάνε από τους γονείς τους τουλάχιστον 150 ευρώ για αγορές βιβλίων κ.α αυτά γιατί να μην τα πληρώνει, να τα εξασφαλίζει ο δήμος; Χρειάζεται να αντιστρέψουμε την κατάσταση που έχουν φέρει τα Μνημόνια. Έχουμε μία σχολική επιτροπή από εκεί που είχαμε όσες ήταν και τα σχολεία, δηλαδή 158 σχολικές επιτροπές που καταργηθήκαν και με αυτόν τον τρόπο έκλεισε η “κάνουλα” της χρηματοδότησης των σχολείων. Ζητάμε την επαναλειτουργία αυτών των σχολικών επιτροπών.

•Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επίλυση του κυκλοφοριακού;

Το βασικότερο ζήτημα στο κυκλοφοριακό είναι ότι κατά τη γνώμη μας το σύνολο της πόλης σχεδιάζεται εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα των ολίγων. Και τι εννοώ σε σχέση με το κυκλοφοριακό; Τα τουριστικά λεωφορεία παρκάρουν κατά δεκάδες στην απόσταση από Δημοτική Αγορά προς Πλατεία Νέων Καταστημάτων και τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι τρεις λωρίδες γίνονται μία. Αυτό έχει να κάνει γιατί εξυπηρετεί την κρουαζιέρα, γιατί εξυπηρετεί – ας μου επιτραπεί η έκφραση- το “κύκλωμα” του τουρισμού με την καλή έννοια. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Χρειάζεται μια γενναία πολιτική βούληση (για επίλυση του κυκλοφοριακού). Δεν είναι θέμα ούτε ζήτημα έλλειψης πόρων ή έλλειψης μελετών. Χρειάζεται να υπάρξει μια γενναία προσπάθεια μείωσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης με δημόσια, δημοτική συγκοινωνία και φυσικά δωρεάν. Υπάρχουν ΑΜΕΑ, φτωχοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι, φοιτητές οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δωρεάν εισιτήριο. Θυμάμαι όταν ζούσα την δεκαετία του ΄80 στην Αθήνα, στις ζώνες 7 – 9 και 2-4 το εισιτήριο στις συγκοινωνίες ήταν δωρεάν. Πολύ θα το θυμούνται αυτό… Ήταν η δωρεάν προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων από τις δουλειές τους. Αυτό είναι μια μορφή κοινωνικού μισθού που συνδέεται με το συγκοινωνιακό. Θέλουμε αυτό να γίνεται και στον δήμο για να μπορεί ο εργαζόμενος να κατεβαίνει στο κέντρο κι αυτό να συνδυαστεί με χώρους πάρκινγκ, δημόσιους και δωρεάν. Γιατί το πάρκινγκ το οποίο έχουμε είναι πανάκριβο. Κοιτάξτε τι γίνεται στο πάρκινγκ της Περίδου. Θα ήθελα να διευκρινίσω όμως κάτι: επειδή πολλοί συνυποψήφιοι μου υιοθετούν μέρος των προτάσεων του συνδυασμού μας- κι αυτό το θεωρώ θετικό- όμως τους δίνουν άλλο περιεχόμενο. Εμείς μιλάμε για δημόσιο όχι να επιδοτήσουμε με φρέσκο κρατικό χρήμα κάποιον ιδιωτικό φορέα. Εμείς λέμε ότι ο δήμος, το Κράτος πρέπει να κάνει την επένδυση και οι εργαζόμενοι να έχουν τον έλεγχο. Γι΄ αυτό μιλάμε για εργατικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής και στα δημοτικά ζητήματα.

•Στα δημοτικά συμβούλια Χανίων είδαμε αρκετές φορές η θέση σας να συμπλέει αν όχι να ταυτίζεται αυτήν του κ. Ν. Παπαντωνάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ). Δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Σας χωρίζουν τόσο μεγάλες διαφορές ;

Είμαστε με τις συνεργασίες… Το 2014 είχαμε πει ότι φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τους εργατικούς αγώνες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Και θεωρούμε ότι αυτό κάναμε 100% μέσα σε αυτά τα χρόνια. Δείξαμε ότι είναι κυρίαρχη η κοινωνική μας δραστηριότητα απέναντι στην θεσμική. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Ανταρσία στα Χανιά. Όταν μιλάμε για κοινωνικούς αγώνες, δεν τους δίνουμε μόνοι μας. Τους δίνουμε με έναν κόσμο ο οποίος πιθανόν στο πολιτικό επίπεδο, διαφωνεί μαζί μας. Άρα από θέση είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Όμως ταυτόχρονα, εμείς ως παράταξη έχουμε μια τέτοια δέσμευση να λογοδοτούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσαμε μάχες και αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Το πρώτο κριτήριο για τις συνεργασίες μας είναι αυτό: αν συμφωνούμε με όλον αυτό τον κόσμο, προφανώς και με τους συντρόφους του ΚΚΕ αλλά και με κόσμο που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε… Στις περιοδείες μας συναντάμε κόσμο που έχει αγωνιστεί μαζί μας και τώρα έχει άλλες επιλογές μας. Δεν θα σταματήσει η απεύθυνση μας σε αυτόν τον κόσμο, αμέσως μετά τις εκλογές, για να συνεργαστούμε. Για παράδειγμα πέρυσι όταν ακροδεξιοί επιχείρησαν να σταματήσουν τα μαθήματα της αλβανικής κοινότητας, “σηκώσαμε” το θέμα από την δική μας την πλευρά, επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων. Και κατορθώσαμε να πάρουμε κοινή, ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ Χανίων η οποία επιβλήθηκε στην κατάσταση και άνοιξε ξανά το σχολείο για τους μαθητές παιδιά μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς. Άρα το ζήτημα του ρατσισμού και του φασισμού είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να συνεργαστούμε. Επίσης η πρόταση μας να μην δοθεί προεκλογικά περίπτερο στη Χ.Α. υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ Χανίων. […]

•Στη συνέλευση σας τον Νοέμβριο συμμετείχαν πρόσωπα από άλλα σχήματα που προέρχονται απο ΛΑΕ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησαν διότι δεν συμφωνούσαν με το ενδεχόμενο να είστε εσεις επικεφαλής χωρίς εναλλαγή και ότι δεν ειχε συζητηθει επαρκώς το πρόγραμμα του συνδυασμού; Τι ισχύει;

Ενδιαφέρον ερώτημα. Η Ανταρσία στα Χανιά δεν είναι μια προσωπαγής παράταξη. Αυτό το έχουμε αποδείξει έτσι κι αλλιώς, καθημερινά. Δεν ταυτίζεται με αυτόν ο οποίος εκπροσωπεί την Ανταρσία στα Χανιά μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο ή στα όργανά του. Ευελπιστούμε και το θέτουμε ως στόχο, να μην έχουμε μονοπρόσωπη αντιπροσώπευση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Χανίων αλλά μεγαλύτερο. Αρα από τους στόχους που έχουμε θέσει φαίνεται ότι δεν είναι μια προσωποκεντρική θέση αλλά ούτε και πως αυτές οι θέσεις είναι πάγιες. Ο καθένας κρίνεται σύμφωνα με την εμπειρία του, σύμφωνα με την προσφορά του, σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Επίσης δεν είμαστε καινούργιοι σε εκλεγμένες, υπεύθυνες θέσεις, ούτε καινούργιοι στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο. Για να επιλέξουμε τους υποψήφιους βάλαμε κόσμο που έχει στηρίξει τους αντιφασιστικούς, αντιρατσιστικούς, αντι-μνημονιακούς αγώνες, τους αγώνες των γυναικών, των εργαζομένων. Και το πρόγραμμά μας διαμορφώθηκε μέσα από αυτούς τους αγώνες. Δεν διαμορφώθηκε μέσα από μια συνέλευση. Έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια σε όσμωση με το εργατικό κίνημα. Οι θέσεις μας είναι θέσεις που έχει εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα η Αντικαπιταλιστική Αριστερά αλλά και οι εργατικοί αγώνες στην κοινωνία. Και γι΄ αυτό άλλωστε δεν υπήρξε στη συνέλευση καμία αντίρρηση πάνω στο ζήτημα. Είναι εξαιρετικά άδικη και λαθεμένη αυτή η εκτίμηση, αν υπάρχει. Εμείς κάναμε έκκληση για συμπόρευση. Η συμπόρευση όμως δεν σημαίνει και αυτο-διάλυση κάποιων και της δουλειάς που έχουν κάνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου