Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Σεραφείμ Ρίζος απαντάει για το θέμα των αδεσπότων και στο ερωτηματολόγιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας


Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Σεραφείμ Ρίζος απαντάει για το θέμα των αδεσπότων και στο ερωτηματολόγιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

1.Τα Χανιά βρίσκονται πλέον στο έλεος, κυριολεκτικά, της φόλας .
Εκατοντάδες αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα δηλητηριάζονται με ρυθμούς ανεξέλεγκτους .
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποια πρακτικά μέτρα θα πάρετε σαν Δημοτική Αρχή για το ζήτημα αυτό .

Η κατάσταση αυτή αποτελεί δείγμα βαρβαρότητας. Είναι αποτέλεσμα του διαρκούς και χρόνιου ελλείμματος πολιτικών φροντίδας και προστασίας για το οποίο υπεύθυνες είναι όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από το Δήμο Χανίων τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει γίνει στην κυριολεξία τίποτα,. τόσο σε ότι αφορά τη φροντίδα, τις αναγκαίες υποδομές, αλλά και την εκπαίδευση όλων μας στο ζήτημα της φροντίδας των ζώων.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σύνθετη. Οι τιμωρητικές πολιτικές, αν και, σε ένα περιορισμένο βαθμό, αναγκαίες, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Αποτελούν την «εύκολη» λύση και πολύ φοβάμαι ότι εντείνουν το πρόβλημα. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση προς του δήμους έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για στη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών και σε αυτόν τον τομέα..Όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο δήμος Χανίων είναι ένας φτωχός δήμος. Αυτό που έλλειψε ήταν η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Το δημοτικό κτηνιατρείο υπολειτουργεί χωρίς μόνιμο κτηνίατρο. Συμπολίτες μας που έχουν λειτουργήσει με ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα περιθάλποντας με δικά τους έξοδα τραυματισμένα ζώα και διαθέτοντας τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο, όχι μόνο δεν στηρίζονται αλλά αντιμετωπίστηκαν και λίγο πολύ ως απειλή. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στη σήμανση και καταγραφή των ιδιόκτητων ζώων. Να ενισχυθούν οι  οικονομικά ασθενέστεροι συνδημότες μας  για να κάνουν ηλεκτρονική σήμανση των οικόσιτων ζώων. Χρειαζόμαστε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δωρεάν συστηματικών στειρώσεων καθώς και ένα εκτεταμένο σύστημα  ταϊστρών και υποδοχών νερού.
 Το δημοτικό κτηνιατρείο πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα και απαιτείται  άμεση πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου και βοηθού για τις καθημερινές ανάγκες περίθαλψης, σήμανσης και στείρωσης  των αδέσποτων.
Χρειαζόμαστε όμως κάτι παραπάνω από δημοτικό κτηνιατρείο. Έχουμε ανάγκη από τη δημιουργία δημοτικής κτηνιατρικής κλινικής για να μπορεί να εξασφαλιστεί η ολιγοήμερη παραμονή ζώων για αποθεραπεία και υιοθεσία.

2. Η στείρωση είναι παγκόσμια η μόνη επιστημονικά  αποδεκτή μέθοδος απομείωσης των αδέσποτων ζώων .
Η νομοθεσία μας προβλέπει τον θεσμό της δωρεάν στείρωσης των αδέσποτων από ξένους Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους .
Θα  αξιοποιήσετε τον ευεργετικό αυτό  θεσμό και θα παρακάμψετε τυχόν  αντιδράσεις  συντεχνιακών συμφερόντων που στην απερχόμενη περίοδο  σταμάτησαν τις μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη αδέσποτα ζώα με πολλές συνέπειες και για τα ίδια αλλά και για την κοινωνία ;

Γενικώς ο θεσμός του εθελοντή αποτέλεσε μεγάλη βοήθεια στην υπόθεση της φροντίδας των ζώων. Πάρα την ανιδιοτέλεια όμως των ανθρώπων που προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν, στις στειρώσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανούς αριθμούς, γιατί το έργο είναι μεγάλο και οι ανάγκες για στείρωση, φροντίδα, σήμανση, διαρκείς. Ο δήμος πρέπει να αποτελέσει βήμα διεκδίκησης των αναγκαίων προσλήψεων. Μια τέτοια οπτική στη διαχείριση των θεμάτων του δήμου μπορεί να προσπεράσει και τους σκοπέλους που βρέθηκαν μπροστά στο έργο των κτηνιάτρων. Σε ό,τι  αφορά την επισήμανσή σας περί συντεχνιακών συμφερόντων, θεωρώ δεδομένο ότι αναφέρεστε σε συμφέροντα που επιδιώκουν το κέρδος και τον ατομικό πλουτισμό εκμεταλλευόμενοι την φιλοζωία, εμποδίζοντας τις δωρεάν στειρώσεις. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο κάνει επιβεβλημένη τη λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων με μόνιμο προσωπικό.

3.Η ενημέρωση  και η παιδεία συντελούν τα μέγιστα στην βελτίωση και του φιλοζωικού γίγνεσθαι .
Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σε τι ακριβώς ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε σχετικά με το θέμα αυτό , ώστε να σταματήσουν προκαταλήψεις εις βάρος των ζώων και μύθοι παραπλανητικοί σχετικά με αυτά ;

Οι προκαταλήψεις και μύθοι χρειάζεται να σπάσουν. Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο αρωγό σε αυτή την προσπάθεια. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αποτελέσουν έναν εν δυνάμει πολύτιμο σύμμαχο των φιλοζωικών σωματείων αλλά και της όλης προσπάθειας που καταβάλουν για να υπάρξει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα της σχέσης πόλης/ζώων. Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους έχουν προασπίσει τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα της πρόσβασης, σε αυτή, όλων των παιδιών. Αν το ελληνικό σχολείο παραμένει να είναι ένα ανοιχτό  δημόσιο σχολείο που σε μεγάλο βαθμό περιορίζει τους αποκλεισμούς, και απορρίπτει βαθιά ελιτίστικες αντιλήψεις όπως αυτή της «αριστείας», το οφείλει πρώτα και κύρια στους αγώνες των εκπαιδευτικών.
Πρέπει να διεκδικηθεί από το υπουργείο παιδείας και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ενταχθούν δράσεις φιλοζωικής εκπαίδευσης μέσα στα σχολεία και να υλοποιηθούν με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου παιδείας,. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που κατάργησε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Ζητάμε την επαναλειτουργία τους, την αύξηση του προσωπικού και της χρηματοδότησης και για αυτά. Τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν τους καλύτερους κοινωνούς διαφορετικών αντιλήψεων και ευαισθητοποίησης και των οικογενειών τους. Υπάρχουν παραδείγματα που αυτό συμβαίνει  σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζονται και μαζικές προσπάθειες ενημέρωσης και «επιμόρφωσης» και όλων εμάς των ενηλίκων. Αντί να δαπανώνται κάθε χρόνο τόσα και τόσα εκατομμύρια, χάρισμα στους μεγαλοξενοδόχους, αποκλειστικά για τη τουριστική προβολή της πόλης, καλό θα είναι να δαπανηθούν και κονδύλια για την φιλοζωική «προβολή». Ας μην ξεχνάμε  όμως ότι την καλύτερη επιμόρφωση μπορεί να την παρέχει, στην πράξη, ο δήμος, αν αλλάξει ριζικά η πολιτική του πάνω στο ζήτημα των ζώων.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ όμως και σε ένα άλλο τομέα. Αυτό της ειδικής αγωγής. Ξέρουμε πόσο ευεργετική είναι για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης η θεραπευτική ιππασία. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα  σε όλα τα αυτά παιδιά να κάνουν. θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ιδέα της επιδότησης από τους θεσμούς του δήμου μιας τέτοιας δραστηριότητας προς τα ειδικά σχολεία!

4.Θα μπορέσει ο συνδυασμός σας να επιβάλλει την πολιτική του δήμου για τα ζώα στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου  , που  μέχρι τώρα  στάθηκαν τροχοπέδη βάζοντας συνεχώς προσκόμματα σε δράσεις υπέρ των ζώων ;
α. Πως σκέφτεστε να  χειριστείτε την κατάσταση αυτή , αν εκλεγείτε Δήμαρχος;
β. Σε ποια  υπηρεσιακή Διεύθυνση νομίζετε , ότι πρέπει να ενταχθούν τα θέματα που αφορούν τα ζώα; Θα ξεπεράσετε  τυχόν εμπόδια που θέτει το οργανόγραμμα του Δήμου ;
γ. Ποιες αρετές και εφόδια θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει ο Αντιδήμαρχος , που θα αναλάβει το ζήτημα των ζώων ;

Νομίζουμε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στο δήμο Χανίων δεν είναι η ανεπάρκεια των υπηρεσιών του όσο η έλλειψη πολιτικής βούλησης και προσανατολισμού. Τα συμφέροντα των ολίγων μπήκαν πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι μνημονιακοί περιορισμοί καθόρισαν την πολιτική του δήμου Χανίων αλλά και τα όρια των παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης καθώς και της παράταξης που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ως παράταξη καθοριζόμαστε από μια βασική δέσμευση: να φέρνουμε τους κοινωνικούς αγώνες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εργατικές διεκδικήσεις αποτελούν το πρόγραμμά μας. Οι ανάγκες των φτωχών δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές που πηγάζουν μέσα από τους χώρους δουλειάς. Χρειαζόμαστε υπηρεσίες για τις ανάγκες των παιδιών μας, υπηρεσίες απαλλαγής των γυναικών από το φόρτο των οικογενειακών βαρών. Σε πείσμα των λογικών εμπορευματοποίησης χρειαζόμαστε πρόσβαση στον πολιτισμό, τη φτηνή και ποιοτική διασκέδαση, χώρους συνεύρεσης, άθλησης κλπ. Κομμάτι αυτών των αναγκών είναι και η ανάγκη συνύπαρξης και φροντίδας πολλών συνανθρώπων μας με ζώα. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, σε μια περίοδο που η ζωή χιλιάδων ανθρώπων είναι γεμάτη ανασφάλεια, αγωνία, αποξένωση,  η ανάγκη για συνύπαρξη και φροντίδα ενός ή και περισσοτέρων ζώων έχει αυξηθεί.
Η συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που έχουν σχέση με τα ζώα και των οργανώσεών τους αποτελεί εγγύηση, όχι απλά για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια αλλά  και να χαραχθούν πολιτικές. Γι’ αυτό ως δημοτικό σχήμα έχουμε κάνει την επιλογή να υπάρχουν στο ψηφοδέλτιό μας άνθρωποι που μετέχουν ενεργά σε φιλοζωικά σωματεία. Γιατί λοιπόν να μην είναι και υπεύθυνος αντιδήμαρχος κάποιο μέλος φιλοζωικών σωματείων;


5. Πως σκέφτεστε να ενεργοποιήσετε τις  δημοτικές κοινότητες , που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες ,σε δράσεις για τα ζώα ;

Οι δημοτικές κοινότητες αποτελούν ένα όργανο του «Καλλικράτη»  και τις συνεχίζει ο «Κλεισθένης».  Η ύπαρξή τους έχει θεμελιωθεί στις μαζικές περικοπές και στο ασφυκτικό έλεγχο που έχουν επιβάλλει στους δήμους τα παρατηρητήρια, η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι θεσμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο ρόλος που τους έχει δοθεί είναι κατ’ ουσία περιθωριακός. Ιδιαίτερα οι περιαστικοί δήμοι μαστίζονται από τη εγκατάλειψη. Η αυτενέργεια και η μαζική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι η μοναδική εγγύηση για να γίνει πράξη η ικανοποίηση των αναγκών. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην κατάργηση του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» και όλων των θεσμών που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια. Ο αγώνας για τη διαγραφή του χρέους, είναι ταυτόχρονα αγώνας για την επιβίωση των γειτονιών μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μην περιοριζόμαστε σε προτάσεις διαχείριση της φτώχειας μας, αλλά να διεκδικούμε πραγματικά ανθρώπινη πόλη.
Τόσο σε ό,τι αφορά την πόλη όσο και σε ότι αφορά τους πρώην περιαστικούς δήμους να διεκδικήσουμε πολλά μικρά δημόσια κτηνιατρεία σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, πάρκα, και δημόσιους χώρους περιπάτου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές όπως στα Κεραμειά η ύπαρξη κτηνιάτρων είναι υπόθεση βιοπορισμού πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

6. Η νομοθεσία μας προβλέπει στήριξη των ευπαθών οικονομικά συμπολιτών μας που είναι ταυτόχρονα και κηδεμόνες ζώων .Το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει δράσεις για την στήριξή τους;

Νομίζω ότι ήδη έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημα παραπάνω. Η στήριξη των αναγκών των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι επιβεβλημένη. Στο δήμο μας, και όχι μόνο, υπάρχει εξαιρετικά έντονο πρόβλημα έλλειψης  αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό μισθό. Η φιλοζωία δεν αποτελεί πολυτέλεια ορισμένων, ούτε καπρίτσιο. Για πολλούς αποτελεί βασική ανάγκη, όχι υποδεέστερη από άλλες. Γι’ αυτό οι οικονομικά ασθενέστεροι χρειάζονται στήριξη και σε αυτόν τον τομέα της ζωής τους.

7. Ποια  η θέση σας για  την σχέση 
 και ζώων ;

Η σχέση ανθρώπων και ζώων δεν περιορίζεται μόνο στα οικόσιτα ζώα συντροφιάς. Για τον άνθρωπο είναι μια σχέση ύπαρξης. Δεν υπάρχουμε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαστε κομμάτι του φυσικού κόσμου και η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτόν. Είμαστε το μοναδικό είδος που στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, αλλάζει το περιβάλλον γύρω του με ρηξικέλευθο αλλά και απόλυτα συνειδητό τρόπο κυριαρχώντας πάνω σε αυτό προς όφελός μας. Αυτό αποτέλεσε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια θεμέλιο της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Ο καπιταλισμός έχει καταστρέψει αυτή τη σχέση στο όνομα του κέρδους. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών στον πλανήτη. Κομμάτι αυτή της καταστροφής είναι η απόλυτα αλλοτριωμένη σχέση με τα ζώα. Οι αθλιότητες της βιομηχανίας κρέατος, η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών, ο περιορισμός της άγριας πανίδας και η καταστροφή του περιβάλλοντός των ζώων, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, η μαζική σφαγή ζώων για εμπορικούς λόγους, η καταστροφή των τροπικών δασών, η κλιματική αλλαγή είναι αποτελέσματα της κρίσης του καπιταλισμού, του σαπίσματος ενός συστήματος που λειτουργεί με βάση τον τυφλό ανταγωνισμό και το κέρδος. Είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης φτωχών χωρών που καταφεύγουν σε μεθόδους μεγαλύτερης καταστροφής του περιβάλλοντος. Το να περιγράψεις τι έχουν κάνει οι πολυεθνικές στο περιβάλλον σε στεριά και θάλασσα ξεπερνά τα όρια μιας συνέντευξης.
Αυτά δεν είναι πράγματα που συμβαίνουν σε κάποιους μακρινούς τόπους. Στα όρια του δήμου μας η απόλυτη τουριστικοποίηση το χτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, με την ανοχή ή ακόμη και την ενθάρρυνση περιφερειακών και τοπικών αρχών  σε παραλίες που χρησιμοποιούσε η caretτa-careτtτα, οι απόπειρες τουριστικοποίησης των Αγ. Θεοδώρων όπου υπάρχει πληθυσμός του κρητικού αίγαγρου, ο περιορισμός των μεγάλων πτηνών είναι προβλήματα που επιζητούν άμεσες λύσεις.
Επειδή το ανθρώπινο είδος λειτουργεί συνειδητά, έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Όπως βλέπουμε στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη οι άνθρωποι ξεσηκώνονται  σχηματίζοντας μαζικά κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τασσόμαστε μαζί τους. Η ανατροπή του καπιταλισμού και η αντικατάστασή του από ένα σοσιαλιστικό σύστημα παραγωγής, στο οποίο οι ανάγκες των από τα κάτω θα είναι κυρίαρχες αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνει κάτι τέτοιο. Κάτι τέτοιο θα μας εξασφαλίσει μια αρμονικότερη σχέση με τα ζώα είτε πρόκειται για τις φάλαινες στους ωκεανούς είτε για τα γατάκια της γειτονιάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου