Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Όχι στην παράδοση της πόλης στη μανία των περικοπών και των εργολαβιών





Ανακοίνωση
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Όχι στην παράδοση της πόλης στη μανία των περικοπών και των εργολαβιών

Συνάντηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου αλλά και με τους εργαζόμενους του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου πραγματοποίησε την Παρασκευή 12/4 κλιμάκιο της «Ανταρσία στα Χανιά», παρουσία του υποψήφιου δημάρχου και επικεφαλής της κίνησης, Σεραφείμ Ρίζου.

Η υποστελέχωση της υπηρεσίας Πρασίνου, ο απαρχαιωμένος τεχνικός εξοπλισμός, η απουσία πολιτικής βούλησης για ένα σχεδιασμό στην πόλη με βάση το πράσινο κι ενάντια στην τσιμεντοποίηση της, η μεταφορά της υπηρεσίας από την φυσική της έδρα που πραγματοποιήθηκε από την δημοτική αρχή Βάμβουκα καθώς και το σημαντικότατο έργο που επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι κάποια από τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν. Αντίστοιχα και τα προβλήματα στο Ληξιαρχείο και το Δημοτολόγιο που αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι οι όποιες διοικητικές μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δυσχεραίνουν και γραφειοκρατικοποιούν αντί να διευκολύνουν τους εργαζόμενους αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, το βασικό ζήτημα που αναδ
είχτηκε από την ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, είναι η υποστελέχωση της υπηρεσίας. Αποτελεί αίτημα διαρκείας η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού κι ενώ προβλέπεται να επιδεινωθεί η κατάσταση στο άμεσο μέλλον εάν συνυπολογίσουμε τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων που είναι στα 55+ κι ενώ θα ακολουθήσουν και συνταξιοδοτήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, με συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί, και ως παράδειγμα πως η υπηρεσία έχει αφεθεί στην τύχη της, ότι το προσωπικό στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου είναι λιγότερο σήμερα από την περίοδο που τον Δήμο Χανίων αποτελούσε… η σημερινή δημοτική ενότητα Χανίων!  Η υποστελέχωση της υπηρεσίας και η απουσία πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος οδηγεί στην ουσία την παράδοση του έργου της υπηρεσίας στα χέρια των εργολάβων.

Όπως ακριβώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων με κριτήριο το πράσινο. Αντ’ αυτού δίνεται προτεραιότητα στην τσιμεντοποίηση των χώρων, η οποία σημαίνει και εκτίναξη του κόστους κατασκευής. Κι όμως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα καθώς το πράσινο έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος αντί να δίνονται τονωτικές ενέσεις στους εργολάβους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επανακατασκευή με την μέθοδο των ΣΔΙΤ του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας: με το 1 εκατομμύριο ευρώ που θα δοθούν για το έργο, υπάρχει η δυνατότητα για συνολική, ποιοτική αναβάθμιση όλων των πάρκων της πόλης.

Η είσοδος των εργολάβων έχει ήδη σημάνει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται και μέσα από την απουσία και αδυναμία επίβλεψης καθώς έργα παραλαμβάνονται με κακοτεχνίες όπως, για παράδειγμα, στο πάρκο της Αμπεριάς όπου τα δέντρα φυτεύτηκαν πάνω στα μπάζα(!) ή όπως στο πάρκο στην οδό Γιαμπουδάκη όπου ο εργολάβος κατέστρεψε τις ρίζες των δέντρων με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των δέντρων με την πρόσφατη κακοκαιρία.

Αντίστοιχα, είναι και τα προβλήματα στο Δημοτολόγιο και στο Ληξιαρχείο. Το αρχείο πριν το 2000 βρίσκεται ακόμα μέσασε σακιά ενώ το αρχείο μετά το 2000 φυλάσσεται σε μικρό και ακατάλληλο χώρο ενώ ακόμα και η πρόσβαση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, έχει γίνει δυσκολότερη. Επίσης, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των αρχείων των δημοτικών ενοτήτων ενώ κι εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ότι και σε αυτές τις υπηρεσίες εργάζονται λιγότερα άτομα από την εποχή του παλιού Δήμου Χανίων. Ακόμα εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για το πώς θα λειτουργήσει το Μητρώο Πολιτών, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, αλλά κι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για την τέλεση των πολιτικών γάμων ενώ μόλις φύγουν, αρχές του καλοκαιριού, οι 8μηνίτες εργαζόμενοι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν.

Θέσεις για το πράσινο – όχι στους εργολάβους

·         Λύση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και σε κάθε θέση (στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, στο Δημοτολόγιο, στο Ληξιαρχείο), με σταθερές, εργασιακές σχέσεις εργασίας που θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη και στην προστασία του πράσινου σε κάθε γωνιά της πόλης αντί να δίνεται χώρος για κερδοσκοπία από τους εργολάβους και σε δήθεν βιοκλιματικά έργα που καταλήγουν να τσιμεντοποιούν ολόκληρους χώρους – μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
·         Να γίνει εδώ και τώρα η αντικατάσταση και η ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου και των μηχανημάτων.
·         Όχι στα ΣΔΙΤ, κανένα αντάλλαγμα στους εργολάβους.
·         Όχι στην παράδοση των ελεύθερων χώρων στα ιδιωτικά συμφέροντα – πλήρης παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου χωρίς ενοίκιο στους κάτοικους της πόλης, με τη δημιουργία πάρκου κι ενός σχολείου που θα σηματοδοτήσει μια άμεση, ποιοτική αναβάθμιση του πράσινου στην πόλη.
·         Δημόσια χρηματοδότηση για την φροντίδα, την προστασία και την επέκταση του πρασίνου στο Δήμο Χανίων. Υπάρχουν δυνατότητες για περισσότερο πράσινο στον Δήμο Χανίων.
·         Να επιστρέψει το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου στη φυσική του έδρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου