Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Διάλογο παρωδία για τα ΣΔΙΤ στήνει η δημοτική αρχή Βάμβουκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΉΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΑΜΒΟΥΚΑ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο υποτιθέμενος δημόσιος διάλογος σχετικά με την κατασκευή των 8 νέων σχολείων με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που γίνεται με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα. Στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι, υποτίθεται, να ενημερώσει και να συζητήσει με την κοινωνία για τα οφέλη της δημιουργίας των σχολείων μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.

Στην πραγματικότητα όλη αυτή η διαδικασία «διαλόγου» δεν είναι παρά ακόμα ένα θλιβερό επικοινωνιακό παιχνίδι της δημοτικής αρχής πάνω στην πλάτη των δημοτών, των εργαζόμενων και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν υπάρχει κανένας διάλογος επί μιας ήδη  δρομολογημένης και προαποφασισμένης διαδικασίας. Άλλωστε το έργο βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση υποβολής των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για διάλογο-παρωδία αφού οι διοργανωτές του έχουν σκοπίμως αφήσει εκτός διαδικασίας τα σωματεία της εκπαίδευσης της πόλης μας, των δασκάλων (ΣΕΠΕ) και των καθηγητών (ΕΛΜΕ). Προφανώς, οι τεκμηριωμένες θέσεις, οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια δραστηριότητα που χαρίζει δημόσιο χρήμα σε «εταιρείες-κολοσσούς» δεν συμφέρει την δημοτική αρχή που εδώ και ένα χρόνο συνεχίζει τα ψέματα και την παραπληροφόρηση  σχετικά με τα ΣΔΙΤ. Την ίδια στιγμή όμως ερωτηματικά δημιουργεί η επιλεκτική παρουσία στη διαδικασία του προέδρου της Ένωσης Γονέων. Είναι ένα ακόμη δείγμα της ιδιότυπης αντίληψης που έχει ο κ. δήμαρχος για την έννοια της δημόσιας διαβούλευσης όπως το έχει δείξει επανειλημμένως και σε άλλες περιπτώσεις (στρατόπεδο Μαρκοπούλου κλπ)

Ο κ. Βάμβουκας βαφτίζει την εκχώρηση των σχολικών κτηρίων στον Μπόμπολα, τον Μυτηλιναίο και άλλους «εθνικούς εργολάβους» πρωτοποριακή πολιτική. Τα λαμόγια που χρόνια τώρα έχουν θησαυρίσει καταληστεύοντας το δημόσιο πλούτο (εθνικές οδούς, τα δημόσια κτήρια, έργα υποδομής κλπ) βαφτίζονται λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα βρίσκονται τώρα τα οικόπεδα, για να τα χαρίσουν σε όλους αυτούς, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι κύριοι του δήμου δήλωναν αδυναμία να βρουν το οποιοδήποτε οικόπεδο. Είναι εντυπωσιακό όταν πρόκειται για τη μεταστέγαση των Ρομά της πόλης από τους καταυλισμούς να μην βρίσκεται χώρος ενώ όταν πρόκειται για τους Μπόμπολες να βρίσκονται αμέσως. 

Πάγια και σταθερή θέση μας είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά με δημόσιες επενδύσεις. Επαναδημιουργία του ΟΣΚ για τη δημιουργία ασφαλών κτηρίων. Το σχολείο και η εκπαίδευση, είναι δικαίωμα, ανάγκη και κατάκτηση που δεν μπαίνει στις λογιστικές λογικές του κέρδους προς όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών. 

Πρόκειται για απόλυτη κατάντια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε στο όνομα της αριστεράς να υιοθετεί όλες τις πρακτικές των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή. Δηλώνουμε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κερδίσει τη συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη των δημοτών για την κατασκευή των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ θα πέσει στο κενό. Πρόκειται για μια πολιτική απομονωμένη από τις πραγματικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας της πόλης. Η απέλπιδα προσπάθεια της να εξευγενίσει τα ΣΔΙΤ μέσω αυτής της προπαγανδιστικής διαδικασίας που αποκαλεί διάλογο είναι ήδη καταδικασμένη.


Χανιά 4/4/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου