Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Ανταρσία στα Χανιά - Δέκα χρόνια δράσης (συνέντευξη του Ειρηναίου Μαράκη)

Τοπικές εκλογές: Χανιά - Δέκα χρόνια δράσης

Εργατική Αλληλεγγύη, 13/09/2023, No 1588

Ο Ειρηναίος Μαράκης, επικεφαλής της “Ανταρσία στα Χανιά”, δημοτικός σύμβουλος Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος μιλάει στον Στέλιο Μιχαηλίδη για την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη 

Το αντιφασιστικό κίνημα στα Χανιά έδωσε με επιτυχία την πρώτη απάντηση στους φασίστες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη, με τη μεγάλη κινητοποίηση υπεράσπισης του Pride απέναντι στις απειλές τους. Η Ανταρσία στα Χανιά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μάχη.

Πράγματι η απάντηση στο κάλεσμα που έκαναν οι φασίστες Σπαρτιάτες για αντισυγκέντρωση κόντρα στην 1η Πορεία ΛΟΑΤΚΙ+ Ορατότητας, ανέδειξε τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος στα Χανιά. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, τα σωματεία της εκπαίδευσης, συλλογικότητες και φορείς, βγήκαμε μαζικά στο δρόμο ματαιώσαμε το φασιστικό κάλεσμα και ακολούθησε μια διαδήλωση με χιλιάδες κόσμο. 

Δεν έπεσε από τον ουρανό. Βασίζεται σε μια μεγάλη πορεία αγώνων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενάντια στη Χρυσή Αυγή και των προσπαθειών που έκανε να εξαπολύσει τάγματα εφόδου. Να θυμηθούμε τις μαζικές κινητοποιήσεις που ματαίωσαν τουλάχιστον τρεις φορές τις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών της Χ.Α στο κέντρο της πόλης – μεταξύ αυτών και του Κασιδιάρη. Το κλείσιμο, δύο φορές, των γραφείων – ορμητηρίων της Χ.Α. Τις πρωτοβουλίες που πήραμε ως δημοτικό σχήμα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, ώστε να μη δοθεί δημόσιος χώρος στους νεοναζί του Μιχαλολιάκου, κι άλλες πολλές μάχες. 

Ωστόσο η μάχη με τον ρατσισμό και τους φασίστες χρειάζεται να ενταθεί. Αυτό δείχνουν τα πογκρόμ στον Έβρο, οι δολοφονίες στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Περισσό, τα αμέτρητα θύματα της κυβερνητικής ρατσιστικής πολιτικής. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενιαιομετωπικά στο δρόμο, στο δημοτικό συμβούλιο, στους εργασιακούς χώρους και τους χώρους νεολαίας, παντού.

Η Ανταρσία στα Χανιά έχει μια πολύχρονη δράση στην πόλη. Θύμησέ μας μερικούς από τους αγώνες που πρωταγωνίστησε.

Η Ανταρσία στα Χανιά κοντεύει να συμπληρώσει μια δεκαετία ανεξάντλητης δράσης. Έχει στηρίξει όλες τις απεργίες και κινητοποιήσεις που εμπόδισαν τις επιθέσεις στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν στην πόλη των Χανίων. 

Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις απεργίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ, μονίμων και συμβασιούχων, για προσλήψεις, μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς. Την έμπρακτη στήριξή μας στην κατάληψη και την αυτοδιαχείριση που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Χανίων ενάντια στο «μαύρο». Τις μάχες των εκπαιδευτικών, των μαθητών/ριών και των γονέων για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, καθώς και τους αγώνες των υγειονομικών ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ. Τους αγώνες των εργαζόμενων στον επισιτισμό – τουρισμό κόντρα στη μαύρη εργασία, την επισφάλεια, τις “λευκές νύχτες”.

Μάχες της εργατικής τάξης που πήγαιναν χέρι-χέρι με αυτές για μια πόλη που θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζόμενων και της νεολαίας. Όπως τη διεκδίκηση για ένα δημοτικό γηροκομείο ικανό να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες. Την κατοχύρωση των Αγ. Αποστόλων ως χώρου πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, μαζί με τον χώρο της π. ΑΒΕΑ και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Την υπεράσπιση του λόφου Καστέλι και της Ρόζα Νέρα ενάντια στις επιθέσεις που δέχτηκε από τα ξενοδοχειακά συμφέροντα, τους μπάτσους και τους φασίστες. Τη συμμετοχή μας στους αγώνες του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στη βάση της Σούδας και κόντρα σε κάθε διευκόλυνση της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις διεκδικήσεις μας για δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες για εργαζόμενους, φοιτητές/ριες και μαθητές/ριες. Για πόλη και υπηρεσίες προσβάσιμες σε ΑμεΑ. Αγώνες που συμμετείχαμε κι αναδείξαμε ενεργά. 

Τι διεκδικεί η Ανταρσία στα Χανιά με το κατέβασμά της στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Οι εκλογές της 8/10, είναι μια κεντρική πολιτική μάχη. Διεκδικούμε να εκφραστεί μαζικά η εργατική και νεολαιίστικη οργή απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να βάλουμε φραγμό στην απειλή του φασισμού. Πρόκειται για μια κυβέρνηση καταστροφής και όλα δείχνουν ότι και το επόμενο διάστημα θα υπηρετήσουν την ίδια ακριβώς πολιτική. 

Διεκδικούμε ότι στα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα μαυριστεί η κυβέρνηση και οι ντόπιοι εκφραστές τους, θα μπει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών και θα ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά που είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Ο νόμος Βορίδη ήρθε ως τσεκούρι στη δυνατότητα έκφρασης εντός των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αυτής της αριστεράς και των κινημάτων. Αλλά όσοι περίμεναν ότι θα καταφέρει ο νόμος Βορίδη να μας βγάλει εκτός εκλογικής μάχης, γελάστηκαν. Αυτό έγινε επειδή η Ανταρσία στα Χανιά έχει μια ολόκληρη πορεία αγώνων όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους οποίους δώσαμε ενωτικά και ενιαιομετωπικά με όλο τον κόσμο που οργιζόταν κι έβγαινε στο δρόμο. Κάναμε ανοίγματα σε όλο τον κόσμο της εργατικής τάξης που θέλει να παλέψει τόσο την πολιτική της κυβέρνησης, όσο κι αυτή της τοπικής διοίκησης. Καταφέραμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο με 78 αγωνιστές/ριες, που συμπυκνώνει όλες τις μάχες που έχει δώσει η εργατική τάξη και η νεολαία στα Χανιά τα τελευταία χρόνια. Το δείχνει η συμμετοχή αγωνιστών/ριών από τα σωματεία της εκπαίδευσης, από τα κινήματα πόλης, από το αντιφασιστικό κι αντιρατσιστικό κίνημα, τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις, τους αγώνες των γυναικών, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους συνταξιούχους, τους εργάτες της Τέχνης, τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου