Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Επίσκεψη στον ΔΟΚΟΙΠΠ και συζήτηση με τους εργαζόμενους



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΟΚΟΙΠΠ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Την Παρασκευή 29/3 ξεκίνησαν οι συναντήσεις με εργαζόμενους και οι περιοδείες σε εργατικούς χώρους της δημοτικής κίνησης "Ανταρσία στα Χανιά με πρώτη στάση στις υπηρεσίες του δήμου. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους στον ΔΟΚΟΙΠΠ, παρουσία του επικεφαλής και υποψήφιου δημάρχου Σεραφείμ Ρίζου και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Ήταν μια συνάντηση πολύ σημαντική τόσο σε συμβολικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι δήμοι και οι κοινωνικές υπηρεσίες τους παρόλο που θα έπρεπε να έχουν αναλάβει να απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και  χρηματοδότηση. 

Από την πλευρά μας αναδείχθηκε η αναγκαιότητα τόσο για άμεσες μαζικές προσλήψεις και για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων παράλληλα με την δημιουργία κι ενίσχυση δομών αλληλεγγύης για απόρους, άστεγους, ωφελούμενους της Πρόνοιας, ηλικιωμένους, Ρομά,  χωρίς τους κοινωνικούς περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα. 

Τα μνημόνια, η μαζική φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού, οι επιθέσεις στις γυναίκες κάνουν αναγκαία περισσότερο από ποτέ  τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι θα εξυπηρετούν το σύνολο των παιδιών των εργατικών οικογενειών. Η κυβερνητική πολιτική αλλά και η πολιτική όσων έχουν ασκήσει διοίκηση στο Δήμο Χανίων, έως τώρα, έχουν αφήσει την πόλη με τεράστια έλλειψη σε βρεφικούς σταθμούς. 

Οι εργαζόμενοι μάς διευκρίνισαν ότι οι ανάγκες του δήμου είναι για τη δημιουργία επιπλέον 15 περίπου βρεφικών σταθμών ενώ η κυβέρνηση και δημοτική αρχή έχουν εγκρίνει τη δημιουργία μόλις 2. Αν και οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στους Δήμους από το 2001, αυτό συνοδεύτηκε με περικοπές κονδυλίων. Τα μνημόνια έφεραν ακόμη περισσότερες περικοπές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι είτε  οι γονείς να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικούς σταθμούς είτε να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους.  Χρειαζόμαστε την επιστροφή των πόρων που στέρησε το κράτος από τους Δήμους, που έχουν περικοπεί κατά 60%  ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένα πρόγραμμα επέκτασης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο τρόπος λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών μέσω του ΕΣΠΑ, των voucher και του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής « ( ΕΕΤΑΑ)  δημιουργεί αποκλεισμούς, περικοπές και καταδικάζει το προσωπικό των σταθμών σε εργασιακή ομηρία. Έτσι στα Χανιά φέτος παρά τις 200 κενές θέσεις που προέκυψαν στους παιδικούς σταθμούς λόγω της θέσπισης της 2χρονης προσχολικής αγωγής,  100 περίπου παιδιά αποκλείστηκαν,  λόγω των κριτηρίων του ΕΣΠΑ. 

Κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με όρους ελεημοσύνης, ούτε για να ξεπλένουν χρήμα οι χορηγοί. Κοινωνική πολιτική δεν είναι τα φιλανθρωπικά γκαλά ούτε οι αποκλεισμοί του κοινωνικού παντοπωλείου και του υπνωτηρίου αστέγων. Κοινωνικήπολιτική είναι να μην υπάρχουν άστεγοι, φτωχοί, πεινασμένοι, γέροντες χωρίς περίθαλψη, άνθρωποι που ξεπαγιάζουν γιατί το πετρέλαιο είναι πανάκριβο και  φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν πού να μείνουν ή πώς να μετακινηθούν. 

Λεφτά υπάρχουν για να  απαιτήσουμε εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής χωρίς φιλανθρωπίες και  χορηγούς, που θα εξασφαλίζουν στέγη,  υγεία και μόρφωση, θέρμανση για όλους. Αντί να πληρώνουμε τους τραπεζίτες χρειάζεται να σχεδιάσουμε με βάση τις ανάγκες της συντριπτικής εργαζόμενης πλειοψηφίας. Να παλέψουμε για διαγραφή του χρέους και για κρατικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη χωρίς να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν. 

Οι περιοδείες της Ανταρσία στα Χανιά θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 1 Απρίλη, οπότε  κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Σεραφείμ Ρίζο,  θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους στην αρχαιολογική υπηρεσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου