Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Απεργία 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών - απεργιακή συγκέντρωση 12:30μμ Πλ. Αγοράς



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΧΑΝΙΑ 12:30ΜΜ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η Ανταρσία στα Χανιά - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση χαιρετίζει, συμμετέχει και στηρίζει τη διοργάνωση απεργιακών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων στις 8 Μάρτη, στην Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην πόλη μας η 8 Μάρτη επιστρέφει στις αγωνιστικές και ιστορικές ρίζες της με την διοργάνωση πανελλαδικής απεργίας που στηρίζουν με αποφάσεις τους τα εκπαιδευτικά σωματεία των Χανίων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ καθώς και η ΑΔΕΔΥ,  η ΓΣΕΕ, η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία και συνολικά πάνω από 35 σωματεία, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες πανελλαδικά. Ακόμα καλούν και στηρίζουν κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤ με αποφάσεις τους.

Η 8 Μάρτη είναι μέρα σύμβολο των πολύμορφων αγώνων παγκόσμια, ενάντια στην εκμετάλευση και την καταπίεση, τις έμφυλες διακρίσεις και τις σεξιστικές επιθέσεις που υφίστανται οι γυναίκες μέχρι και τις μέρες μας. Ήταν στο δεύτερο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Σοσιαλιστριών το 1910 στην Κοπεγχάγη όταν η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε την υιοθέτηση της 8ης Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα για την πάλη για ίσα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις χώρες. Εκείνη τη μέρα, δυο χρόνια πριν, εκατοντάδες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης είχαν διαδηλώσει ενάντια στην παιδική εργασία και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, για συνδικαλιστικά δικαιώματα και ψήφο στις γυναίκες, ανοίγοντας το δρόμο για μια απεργία 13 εβδομάδων στον κλάδο την επόμενη χρονιά που κέρδισε το χτίσιμο ενός ισχυρού συνδικάτου. Ο πρώτος εορτασμός της 8 Μάρτη έγινε το 1911 και συνεχίστηκε μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Και το 1917 έγινε η αρχή της Ρώσικης Επανάστασης που έδειξε στην πράξη ότι η επαναστατική ανατροπή ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση.

Η 8 Μάρτη δεν είναι μια απλή επέτειος. Συνδέεται άμεσα με την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνει η εργατική οικογένεια και με τις γυναίκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τον διπλό ρόλο της εργαζόμενης στο σπίτι και στη δουλειά - συνδέεται με την κεντρική πολιτική επιλογή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους θεσμούς της διάλυσης της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας για την εξυπηρέτηση των πλεονασμάτων, με αποτέλεσμα, από τη μια, να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες ενώ από την άλλη, να φορτωθούν παραπέρα στις πλάτες των γυναικών, μέσα από την οικογένεια, τα βάρη της ανατροφής των παιδιών και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Συνδέεται άμεσα με την επίμονη στοχοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των γυναικών καθώς και με τη βία, τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες.

Είναι οι οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις που δημιουργούν το πλαίσιο για τις σεξιστικές παρενοχλήσεις στη δουλειά, τη σεξιστική βία στο δρόμο και στο σπίτι - είναι οι οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις που πολύ συνειδητά καλλιεργούν τις σεξιστικές και άλλες διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες, τους ΛΟΑΤ τους άπορους, τα ΑΜΕΑ. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Χανιά και σε κάθε πόλη, που πιστή στις αντιδραστικές πολιτικές του Καλλικράτη και του Κλεισθένη στην πολιτική των μνημονίων και των πλεονασμάτων σήμανε περικοπές σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και στην προσχολική αγωγή.

Παράλληλα οι γυναίκες-πρόσφυγες και οι γυναίκες-μετανάστριες, είτε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, είτε στην εμπόλεμη Συρία, είτε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, βρίσκονται στο στoχαστρο της διεθνούς ακροδεξιάς των Τραμπ και Μπολσονάρο αλλά και της υπόδικης ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής καθώς και των νοσταλγών του "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια".

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε:

* Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στις απολύσεις εγκύων. Όχι σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο δρόμο, στο σπίτι. Πρόσβαση των γυναικών σε ξενώνες κακοποίησης χωρίς αποκλεισμούς. Μονιμοποίηση του θεσμού του ξενώνα πέρα από τους περιορισμούς του ΕΣΠΑ. Δικαίωμα σε παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά. Ανάπτυξη παιδικών σταθμών στους χώρους εργασίας.

* Δημόσιες και δημοτικές δομές αλληλεγγύης για άπορους, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες για άστεγους, όχι απλά ως υπνωτήρια αλλά ως πλήρεις δομές φιλοξενίας. Δωρεάν δημοτικό γηροκομείο, χωρίς τροφεία.

* Άμεση αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, γηροκομείου κ.λπ. για δημιουργία δομών στέγασης. Οικοδόμηση σχολικών κτιρίων, βρεφικών σταθμών και νηπιαγωγείων χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Άμεση ίδρυση των υπό αναστολή σχολείων. Κανένα σχολικό μάθημα σε κοντέινερ.

* Άμεση ίδρυση των 16 βρεφικών σταθμών που έχει ανάγκη ο Δήμος. Θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γιατρών, υγειονομικών κ.λπ. που τοποθετούνται στη πόλη κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

* Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής. Ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς.

* Άμεσες μαζικές προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Όχι εντατικοποίηση που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα – δολοφονίες εργατών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όχι στην ελαστική εργασία.

* Ενάντια στην συνέχιση των περικοπών του Καλλικράτη με τον Κλεισθένη, διεκδικούμε να δώσει το κράτος πίσω όσα στέρησε από τους Δήμους, τους πόρους και τις επενδύσεις για υποδομές.

* Ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων. Διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των Τραπεζών χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο. Έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ με διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση των εργαζόμενων. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση.

Τιμάμε εκείνη την ημέρα απεργώντας και διαδηλώνοντας όλες και όλοι μαζί, διεκδικώντας την κατάργηση των διακρίσεων και σεξιστικών επιθέσεων σε βάρος των γυναικών. Είναι μια μάχη που αφορά όλη την εργατική τάξη, τη κοινωνική δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει όλους τους καταπιεσμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου