Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Για τους Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά


   Η "Ανταρσία στα Χανιά-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή" αναφορικά με το ζήτημα των Σύριων προσφύγων και των οικογενείων τους από την πρόσφατη καραβιά που εγκλωβίστηκε στα Χανιά, υποστηρίζει και διεκδικεί να τους δωθεί δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση καθώς και άσυλο, εφόσον βέβαια τα θελήσουν καθώς και χαρτιά για να μπορούν να πάνε στις χώρες επιλογής τους. Και το άσυλο δεν είναι πρόβλημα να δωθεί εφόσον προβλέπεται και κινητή μονάδα ασύλου, άσχετα που δεν ενεργοποιείται με το προσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το ζήτημα είναι απλό, δεν μπορούν πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία να περνούν μια δεύτερη αιχμαλωσία και μάλιστα στα Χανιά μια πόλη όπου διακρίνεται για την δημοκρατική της ευαισθησία και τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της. Το δημοτικό σχήμα μας συμπαρατάσσεται με τα κινήματα της πόληςς και τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, με το σύνολο των εργαζομένων των Χανίων για αν μπει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο.
   Αλλά αυτό το ζήτημα χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση και όχι σκόρπιες και ευκαιριακές λύσεις. Η Σάμος, το Φαρμακονήσι προειδοποιούν. Οι πρόσφυγες, προσπαθούν να ξεφύγουν από από τη φτώχεια, την καταπίεση και τους πολέμους που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές στις οποίες είναι συνένοχες και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας και τις συμμετοχές σε αποστολές στρατευμάτων κατοχή και έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα νέο ανθρωποκυνηγητό, ανυπεράσπιστοι τόσο μπροστά στη FRONTEX, όσο και στα χέρια των αδυσώπητων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. Η κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη αλλά και η δημοτική αρχή της πόλης μας είναι εξίσου υπεύθυνη που δεν μερίμνησε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες παρά τους άφησε στην τύχη τους προσπαθώντας να βγάλουν άκρη σε μια άγνωστη πόλη και με παιδιά, πολλά από αυτά ασυνόδευτα, που χρειάζονται ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής. Ευθύνη από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι και το ότι δεν έχει ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. Φαίνεται πως ο Δήμαρχος Χανίων έχει σε προτεραιότητα το δήθεν δημαρχιακό του έργο αντί να ασχολείται με τα πραγματικά ζητήματα της πόλης. Άλλοτε ζητά ειδική μεταχείριση στις αντιπαραθέσεις και στις δημόσιες συζητήσεις με τους υποψήφιους δημάρχους και άλλοτε επικαλείται το υπερφοτωμένο του εκλογικό πρόγραμμα.
   Από την πλευρά μας, δηλώνουμε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των Σύριων προσφύγων καθώς και όλων των μεταναστών και διεκδικούμε άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση των μεταναστών, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και φυσικά τη δημιουργία εκείνων των κατάλληλων δομών για την περίθαλψη και σίτιση των μεταναστών. Επίσης να φύγει η FRONTEX. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και να μην υπάρξουν άλλες δολοφονίες στα κλειστά σύνορα της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο.
Σε αυτές τις συνθήκες ανθρωποκυνηγητού ζουν αθώοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, ανυπεράσπιστοι τόσο μπροστά στη Frontex, όσο και στα χέρια των αδυσώπητων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. - See more at: http://left.gr/news/keerfa-ohi-alla-egklimata-sto-aigaio#sthash.vQWqSvfK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου