Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ο Σεραφείμ Ρίζος απαντά σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Τα Νέα"

Ο Σεραφείμ Ρίζος απαντά σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Τα Νέα" 





 1. Ο "Καλλικράτης" γιγάντωσε πληθυσμιακά και σε έκταση το Δήμο Χανίων. Την ίδια στιγμή όμως "απομόνωσε" τους κατοίκους των περιαστικών περιοχών  , οι οποίοι έχασαν την εγγύτητα και την αμεσότητα που είχαν με τους προηγούμενους Δήμους. Τι θα κάνετε για αυτό ;

   Ο «Καλλικράτης» σήμανε ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τους κατοίκους των περιαστικών περιοχών περικοπές των κονδυλίων προς τους δήμους, απολύσεις προσωπικού,  ιδιωτικοποίηση τομέων των υπηρεσιών.  Δόθηκε έμφαση μόνο σε δραστηριότητες επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό είναι το τι συνέβη με την καθαριότητα. Ενώ το τουριστικού ενδιαφέροντος κέντρο καθαρίζεται από εργολάβους, οι περιαστικές περιοχές και οι γειτονιές έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού και παράλληλα η έλλειψη δομών για τη χρήση των δημόσιων χώρων από τους δημότες (πεζοδρόμια κλπ), η εγκατάλειψη  των κοινόχρηστων χώρων (χώρων άθλησης, πάρκων, παιδικών χαρών), η διάλυση των σχολικών υποδομών και των βρεφονηπιακών σταθμών, η ανυπαρξία δομών α/βαθμιας περίθαλψης, δείχνει ότι οι προτεραιότητες του «Καλλικράτη» ήταν και είναι μακριά από τις ανάγκες του εργαζόμενου κόσμου.

Μνημόνια και «Καλλικράτης» πάνε πακέτο. Δεν γίνεται να τα διαχειριστείς. Αν θέλουμε να αναποδογυρίσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε, σε κάθε έκφανσή τους, χρειάζεται η άμεση πάλη για την ανατροπή τους. Χρειάζεται η ένταση των κινηματικών διαδικασιών απεργιών, καταλήψεων, διαδηλώσεων κλπ. Οι δήμοι μπορούν να γίνουν σκαλιά που θα μπορέσει να πατήσει ο κόσμος της αντίστασης για να διεκδικήσει πίσω τις πόλεις του και τη ζωή του.



2. Οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων και  τη δυσκολία μετακίνησης των πεζών. Ποιο είναι το πρόγραμμα σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ;

   Η λογική που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτή της παράδοσης των πάντων στην αγορά. Οι περικοπές της χρηματοδότησης των δήμων, αλλά και τα κάθε λογής συμφέροντα έχουν οδηγήσει στο να σπανίζει πλέον η έννοια του δημόσιου ελεύθερου χώρου. Οι γειτονιές και οι πλατείες αντί να είναι χώροι συνάθροισης, πολιτισμού, συλλογικής συζήτησης και διεκδίκησης έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα. Και αυτό σε μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό, μικρά έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια και χωρίς δημόσια και φτηνή συγκοινωνία. Η δημοτική αρχή έγινε ο μάνατζερ αυτών των συμφερόντων περιφρονώντας τις λαϊκές διεκδικήσεις και ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιστραφεί. Προβάλλουμε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του κόσμου. Δεν πιστεύουμε ότι οι αριστεροί δήμαρχοι θα είναι αυτοί που θα αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τις οργανώσεις τους, οι κάτοικοι στις γειτονιές με τις λαϊκές συνελεύσεις και τις συλλογικότητες που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να πάρουν την πρωτοβουλία και να επιβάλουν τις όποιες λύσεις για να ικανοποιήσουν τι ανάγκες του συνόλου. Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε κίνημα διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων . Στα Χανιά έχουμε την εμπειρία της παραλίας των Αγ. Αποστόλων που οι κινητοποιήσεις οδήγησαν στο να παραμένει εδώ και μια δεκαπενταετία ανοιχτή για όλους.
    
3. Οικονομική κρίση: Μπορεί ο δήμος να βοηθήσει όσους πλήττονται;

   Συγκρουόμενος με τις περικοπές και τα μνημόνια μπορεί. να εξασφαλίσει ότι κανείς δημότης δεν θα μείνει άστεγος ή χωρίς φαγητό, ρεύμα και νερό. Κανένα παιδί, ανεξαρτήτου καταγωγής και θρησκείας δεν θα μείνει έξω από παιδικούς σταθμούς, κανένα σχολείο χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Οι γειτονιές θα είναι καθαρές. Για όλα αυτά χρειάζεται επαρκές με μόνιμες σχέσεις εργασίας προσωπικό.

   
4. Ποιο θα είναι το πρώτο έργο – δράση που θα κάνετε στην πόλη, εάν εκλεγείτε;

   Κανείς δήμαρχος δεν είναι αρκετός για να αποκαταστήσει τις καταστροφές των μνημονίων. Χρειάζεται μαζικό κίνημα απεργιών και καταλήψεων για να επιβάλλουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων, επιπλέον προσλήψεις, μονιμοποίηση των 5μηνιτών συμβασιούχων και μέτρα κατά της φτώχειας. Θα συγκρουστούμε με τη λογική της παραχώρησης υπηρεσιών των δήμων στους ιδιώτες, δρομολογώντας την επιστροφή τους στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου