Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εξορμήσεις της Ανταρσία στα Χανιά στους παιδικούς σταθμούς της πόλης (προκήρυξη)

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 
ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Tο επόμενο διάστημα η "Ανταρσία στα Χανιά" θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις στους παιδικούς σταθμούς των Χανίων για να συνομιλήσουμε με τους εργαζόμενους και να συντονίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Θα μοιραστεί η προκήρυξη που ακολουθεί:


ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



 Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα για κάθε παιδί. Κάθε παιδί ανεξάρτητα από το επάγγελμα που κάνουν οι γονείς του, ανεξάρτητα από το αν είναι ντόπιοι ή μετανάστες, από το αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε αυτή, γιατί  συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του, τη ψυχοκινητική του ανάπτυξη και την ομαλή του εξέλιξη. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Οφείλει να δημιουργήσει παιδικούς σταθμούς, να τους εξοπλίσει με τα κατάλληλα μέσα και να τους επανδρώσει με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Στην Ελλάδα των μνημονίων η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Η μεταφορά τεράστιων αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, οι σκληρές περικοπές, οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων των προγραμμάτων της Ε.Ε. και των ΕΣΠΑ έχουν οδηγήσει σε τεράστιους και απαράδεκτους αποκλεισμούς μετατρέποντας το δικαίωμα των παιδιών και των γονιών τους, σε ετήσιο εφιάλτη και αγωνία για το αν θα κατορθώσουν να περάσουν τα πολλαπλά κόσκινα και να επιλεγούν σε κάποιο παιδικό σταθμό.
 Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν είναι ανακούφιση. Είναι σκανδαλώδης χρηματοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Δημιουργούν ακόμη περισσότερους αποκλεισμούς. Απαλλάσσουν το κράτος από την υποχρέωση να φτιάξει νέους παιδικούς σταθμούς. Επιδεινώνουν την ανεργία και χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις. Ο αποκλεισμός φέτος 12.000 νηπίων με έγκυρες αιτήσεις, σε όλη τη χώρα, λόγω περικοπών στο πρόγραμμα, κατά 50 εκατ. Ευρώ (χωρίς να υπολογίσουμε τα παιδιά που εξ ορισμού αποκλείστηκαν  λόγω επαγγέλματος των γονιών), αλλά και η μείωση της χρηματοδότησης  ανά παιδί, τουλάχιστον κατά 11,5% για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και κατά 4,5% στους ιδιωτικούς, δείχνουν τι σημαίνει ΕΣΠΑ.  Οι νέες περικοπές στη  χρηματοδότηση των δομών φέτος ανοίγουν το δρόμο και για τη μείωση των παιδικών σταθμών αλλά και για τη μείωση του προσωπικού, ιδιαίτερα των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η συνέχιση πιστοποιείται από τη χρηματοδότηση των δομών. Η πολιτική Μητσοτάκη που αμφισβητεί τις μονιμοποιήσεις με το διάταγμα Παυλόπουλου  συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση.  Ήδη δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δουλεύουν  με ίδιο αριθμό παιδιών με πέρσι, αλλά με λιγότερο προσωπικό. Συνέπεια αυτού είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι  χειρότερες αλλά και η ασφάλεια των παιδιών να μην είναι το ίδιο εξασφαλισμένη.
Η νέα δημοτική αρχή φαίνεται ότι πριμοδοτεί ως «λύση» στα τεράστια προβλήματα τη δημιουργία παιδικών σταθμών μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόκειται για άμεση αμφισβήτηση του  δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών. Ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις μόνιμων και εύρεση φτηνού προσωπικού χωρίς δικαιώματα, προωθούν την ανακύκλωση της ανεργίας και την αναδιανομή της φτώχειας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε συνεταίρους.  Η επιλογή αυτή αποτελεί την ομολογία από την πλευρά τους ότι είναι αδύναμοι να φέρουν το οτιδήποτε διαφορετικό στην πόλη.
Φτάνει πια! Είναι ώρα να σπάσουμε τα εκβιαστικά διλλήματα που μπαίνουν από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και την εργοδοσία του τύπου: «είτε δέχεστε το πλαίσιο και τα ψίχουλα που σας δίνουμε, είτε δεν υπάρχουν υπηρεσίες και δομές». Τώρα χρειάζεται να απαιτήσουμε την άμεση ανατροπή των μνημονίων για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Να απαιτήσουμε τη διαγραφή του χρέους, για να μπορούν να βρεθούν χρήματα τόσο για τις υπηρεσίες, όσο και για μισθούς συντάξεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα προσωπικού. Δεν υπάρχει δρόμος διαφορετικός για να εξασφαλιστούν όλα αυτά πέρα από αυτόν της σύγκρουσης με την ΕΕ και τις δομές της.
 Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς μαζί με όλους τους εργαζόμενους μπορούμε με μαζικούς απεργιακούς αγώνες να μην αφήσουμε να περάσουν οι απολύσεις και η αξιολόγηση που θα διαλύσει ότι άφησαν όρθιο οι περικοπές. Το ότι καταργήθηκε ο διαχωρισμός εργαζομένων-ανέργων στην επιλογή των παιδιών έπειτα από πρόταση της "Ανταρσία στα Χανιά" δείχνει ότι μπορούμε να τους πιέσουμε για ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως κινήσεις συντονισμού όλων των σωματείων και κινήσεων του  δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα που θα φέρουν κοντά εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και γονείς.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους μπορούν να γίνουν για μια ακόμη φορά η αιχμή του δόρατος για όλους τους εργαζόμενους για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της . Οι καταλήψεις των δημαρχείων στις 30 Σεπτέμβρη όπου οργανώθηκαν είχαν μεγάλη επιτυχία. Έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της μάχης και έχουν τη διάθεση να παλέψουν. Για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να βρει τα προσχήματα για να απολύσει χιλιάδες συναδέλφους και να δώσει τις δημοτικές υπηρεσίες βορά στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούν. 

Να απαιτήσουμε:
 

·         Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή, για αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια και υποδομή, με δωρεάν σίτιση χωρίς τροφεία και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
·         Κανένας αποκλεισμός παιδιού και καμιά  διάκριση γονιών μεταξύ εργαζομένων-ανέργων, ιδιωτικών – δημόσιων υπαλλήλων, ελλήνων – μεταναστών.
·         Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή τους.
·         Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος στους παιδικούς σταθμούς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
·         Όχι στη λειτουργία παιδικών σταθμών μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου