Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΟΧΙ στην κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών – Δήμοσιες, δωρεάν συγκοινωνίες για όλους

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που το αστικό ΚΤΕΛ Χανίων παίρνει προκλητικές αποφάσεις που απαξιώνουν τις ανάγκες των φοιτητών/-ριων στη μετακίνηση από και προς τις σχολές τους. Η κατάργηση της μειωμένης φοιτητικής κάρτας στα λεωφορεία έρχεται μετά από την αποτυχημένη απόπειρα του ΚΤΕΛ – λόγω της άμεσης αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος και της τοπικής κοινωνίας – να καταργήσει το δρομολόγιο προς το Πολυτεχνείο. Τέτοιες απαράδεκτες πολιτικές οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσίων και αποτελούν ένα στυγνό εκβιασμό απέναντι στους φοιτητές, στις οικογένειές τους αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων της πόλης. Επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και πρέπει να σταματήσουν εδώ!
 
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά μια απόφαση του αστικού ΚΤΕΛ. Αντίθετα, είναι μέρος της ευρύτερης επίθεσης στις δημόσιες μεταφορές από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και της ακρίβειας που δυσκολεύει τη ζωή των εργαζόμενων, των φοιτητών, των ευπαθών ομάδων ενώ παράλληλα ετοιμάζονται νέες αντεργατικές επιθέσεις. Στην οικονομία, έρχονται νέες πιέσεις για σκληρές περικοπές για να βγουν «πρωτογενή πλεονάσματα». Ακόμα και τις μέρες των εκλογών η κυβέρνηση μαγείρευε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που απειλεί να φορολογήσει ακόμα και το περικομένο εφάπαξ των συντάξεων! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τα νοσοκομεία να ρημάζουν ενώ στέλνει φρεγάτες στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ τη στιγμή που οι σφαγείς των Παλαιστινίων απειλούν να τινάξουν όλη την περιοχή στον αέρα.
 
Η προκλητική σιωπή της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και η απροθυμία να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος δίνουν στους κερδοσκόπους τη δυνατότητα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την κατάργηση κάθε παροχής προς τη φοιτητική νεολαία. 
 
Η μόνη λύση σε τέτοια φαινόμενα είναι να εξασφαλιστούν φτηνές, ποιοτικές και οικολογικές αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων, με διασφαλισμένο τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αστικές συγκοινωνίες και τρένο, είναι δημόσιο αγαθό και μόνο δημόσιος φορέας μπορεί να το διασφαλίσει. Στηρίζουμε τους αγώνες των φοιτητών. Καλούμε τα κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις, τις συλλογικότητες, τους φορείς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα τους.
 
Απαιτούμε:
 
• Δημόσιες, δωρεάν και ασφαλείς συγκοινωνίες και μεταφορές.
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία.
• Άμεση χρηματοδότηση από το Υπουργείο των άμεσων αναγκών των φοιτητών για μετακίνηση.
• Άμεση επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας χωρίς αύξηση στην τιμή της.
• Αύξηση των δρομολογίων από και προς το Πολυτεχνείο Κρήτης.
 
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου