Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ανταρσία στα Χανιά | Άμεση στήριξη των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών σε τουρισμό - επισιτισμό



Άμεση στήριξη των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών σε τουρισμό - επισιτισμό

Η επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ να ενισχύει μεγαλοεπιχειρηματίες και ξενοδόχους, την ώρα που αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό να τα βγάλουν πέρα με τις απολύσεις και την ανεργία, χωρίς την παραμικρή στήριξη, είναι σκανδαλώδης. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και η κυβέρνηση τους «νουθετεί» λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβουν  «…. πως δεν είναι το κράτος μια ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει όλους τους κινδύνους...». Η αντιμετώπιση που έχει, βέβαια, απέναντι στους ξενοδόχους είναι τελείως διαφορετική. Κάνουν πλάτες στους χειρότερους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Οι ξενοδόχοι, ενώ πριν λίγες μέρες πανηγύριζαν για τα κέρδη της ναυαρχίδας του τουρισμού, τώρα κλαίγονται για το ό,τι δεν «βγαίνουν», μόνο και μόνο για να διεκδικούν πακέτα στήριξης δισεκατομμυρίων  και να περνούν στους εργαζόμενους τις χειρότερες επιθέσεις. Διευκολύνθηκαν να μην καταβάλουν το δώρο του Πάσχα, να επιβάλλουν την εκ περιτροπής εργασία, να μην πληρώνουν χρωστούμενα πριν την επιβολή της καραντίνας,  να κάνουν απολύσεις, να μην επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικά εργαζόμενους να δίνουν άδειες άνευ αποδοχών κλπ. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι το 40% των εργαζομένων είναι εκτός από κάθε μηχανισμό  στήριξης, ακόμη και από το ταμείο ανεργίας.
Τα ίδια ισχύουν και στον επισιτισμό. Ενώ όσοι δουλεύουν (ντελίβερι) ακόμη δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς η εργοδοσία να παίρνει  κανένα μέτρο για την προστασία τους.
Ο δήμαρχος Χανίων αντί να χαρακτηρίζει ως «ανέξοδο λαϊκισμό» τις επικρίσεις μας για τα μέτρα που πήρε στην έως τώρα διαχείριση της κρίσης, θα πρέπει ν’ αλλάξει ρώτα και να πάρει μέτρα για το τεράστιο κομμάτι των εργαζομένων στην πόλη μας, που πλήττεται από  την υγειονομική και οικονομική κρίση. Όπως τόσα χρόνια κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμος έδιναν τόσα εκατομμύρια για τη δωρεάν διαφήμιση των ξενοδόχων, πληρώνοντας διαφημιστικά πακέτα για την τουριστική προβολή, ήρθε η ώρα να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι.
Αν και ο δήμος Χανίων είναι ένας πλούσιος δήμος, καθώς όλοι οι ισολογισμοί των τελευταίων χρόνων έδειχναν πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα χρειάζεται  να διεκδικήσουμε άμεσα έκτακτη βοήθεια από την κυβέρνηση για τους δήμους.
·       Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στον τουρισμό επισιτισμό. Καμία απόλυση, εκ περιτροπής εργασία, άδεια άνευ αποδοχών.
·       Να αρθούν οι περιορισμοί στους κανονισμούς του κοινωνικού παντοπωλείου, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όσοι έχασαν τη δουλειά τους.
·       Να υπάρξει άμεση απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ρεύματος και νερού για όλο τον κόσμο που πλήττεται.
·       Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους.
·       Να διεκδικήσουμε επαναφορά του θεσμού του κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εργασία των εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό.
·       Επίταξη ξενοδοχείων για τη στέγαση αστέγων και προσφύγων.
·       Κατηγορίες επαγγελματιών, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως οι αμαξάδες του λιμανιού και οι υπαίθριοι ζωγράφοι και χειροτέχνες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Να στηριχθούν άμεσα από το δήμο.

Χανιά 4/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου