Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ανταρσία στα Χανιά | Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία: Κατάργηση των εξετάσεων - ελεύθερη πρόσβαση στην γ/βαθμια εκπαίδευση



Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία
Κατάργηση των εξετάσεων - ελεύθερη πρόσβαση στην γ/βαθμια εκπαίδευση

Σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποδεικνύει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της απέναντι στους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο ενίσχυσε επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιαίτερα όσων επιχειρηματιών διαπλέκονται με τη ΝΔ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της κρίσης στην εργαζόμενη πλειοψηφία.. Από τα ΚΕΚ, και τις ιδιωτικές κλινικές, όπως «Οι Ταξιάρχαι», μέχρι τους κολλητούς επιχειρηματίες παραγωγής μασκών, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί επαγγελματίες αφήνονται να επιβιώσουν χωρίς καμία στήριξη είτε να αρκεστούν στα πενιχρά επιδόματα. 
Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ να μας πείσει ότι η υγειονομική κρίση πέρασε δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Είναι επικίνδυνοι. Κρύβονται για ακόμη μια φορά πίσω από την «ατομική ευθύνη» για να επιβάλουν μια επίπλαστη «επιστροφή στην κανονικότητα» και να εξυπηρετήσουν πάλι τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Εν μέσω πανδημίας ανοίγουν τα σχολεία στηριζόμενοι σε σαθρά και σαφώς αντιεπιστημονικά επιχειρήματα. Όταν οι προειδοποιήσεις έρχονται από παντού, όπως από τη Γερμανία, που προχωρά σε νέο κλείσιμο των σχολείων της, γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τους μαθητές και τους καθηγητές σε πειραματόζωα, για να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων και τα κέρδη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 
Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει την απόλυτη αδιαφορία τους για τη ζωή μας.  Οι προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο αναφέρονται σε μια άλλη φανταστική πραγματικότητα και όχι στο ελληνικό σχολείο. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανήκει σε ευπαθείς ομάδες (το 70% είναι πάνω από 50 και το 14% πάνω από 60 ετών). Οι περισσότερες αίθουσες είναι μικρές και δεν επαρκούν για την τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων ενώ πολλές τουαλέτες δεν λειτουργούν λόγω ελλιπούς συντήρησης.  Η υλικοτεχνική υποδομή (καρέκλες, θρανία υπολογιστές, μικρόφωνα, ηχεία κλπ) βρίσκονται σε μικρούς αριθμούς και δεν επαρκούν για να τηρηθούν οι όροι ασφαλείας. Είναι αδιανόητο ενώ παντού επιβάλλεται η χρήση μάσκας, στα σχολεία να μην συνιστάται για να αποφύγει το κράτος την υποχρέωση να τις παρέχει.  Το πρόγραμμα με το υπάρχον προσωπικό είναι σχεδόν αδύνατο να βγει. Είναι αδιανόητο ότι μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με τις ελλείψεις σε προσωπικό για την καθαριότητα.
Η επαναλειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον της β/θμιας, θέτει τη σχολική επιτροπή προ των ευθυνών της.  
Να διεκδικήσει τώρα κρατικά κονδύλια για τις άμεσες ανάγκες των σχολείων, που θα επαναλειτουργήσουν: 
ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου για το προσωπικό που έχει συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων. 
Αγορά καθαριστικών, αντισηπτικών, μασκών, γαντιών για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στα σχολικά κτήρια τόσων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε καθημερινή βάση. 
Αγορά θρανίων και καρεκλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του. Οτιδήποτε λιγότερο απ’ αυτά θα μετατρέψει τη λειτουργία των σχολείων σε δημόσιο κίνδυνο. 
Επανασύσταση του ΟΣΚ και κατασκευή τώρα νέων σχολικών κτηρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την αποσυμφόρηση των τάξεων.  Αποδεικνύεται στην πράξη πόσο απαράδεκτη ήταν η ανάθεση κατασκευής σχολικών κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ, που ακόμη περιμένουμε εδώ και 13 χρόνια. Με τα 85 εκ. που η κυβέρνηση έδωσε στα ΚΕΚ των ημετέρων δήθεν για κατάρτιση, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δύο φορές το πρόγραμμα του χτισίματος νέων σχολείων στα Χανιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου