Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ανακοίνωση | Αδιανόητη η απόφαση(; ) δημιουργίας πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορωνοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αδιανόητη η απόφαση(; ) δημιουργίας πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορωνοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου.

Στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων φιλοξενούνται εξ ορισμού άτομα που ανήκουν σε περισσότερες από μία  ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις ευπαθείς ομάδες   «ανήκουν οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από  χρόνια υποκείμενα νοσήματα».  Στο Δημοτικό Γηροκομείο, ο  μέσος όρος ηλικίας  είναι πάνω από τα 75 έτη με πολλούς/ες από τους ηλικιωμένους  να έχουν και υποκείμενα νοσήματα.  Σύμφωνα με την κοινή λογική λοιπόν η ΠΡΩΤΗ μέριμνα του Δημάρχου, της δημοτικής αρχής, του Προέδρου και του ΔΣ του Δημ. Γηροκομείου, θα έπρεπε να είναι η θωράκιση του ιδρύματος.

Με ποιους τρόπους κατά την άποψή μας:

Με έκτακτες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού που λείπει και υπερβαίνει το 50%. Από το 2008 δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και από τα 76 άτομα που υπηρετούσαν, έχουν μείνει 36 άτομα ενώ λείπουν 40. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε, καθώς με  Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 16/3/20  που υπογράφουν τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω κορονοϊού  κάλεσε τις δομές που φιλοξενούν και υποστηρίζουν, ιδιαίτερα ευάλωτους συμπολίτες μας να υποβάλουν  αιτήματα για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων, όπως γιατροί, νοσηλευτές, καθώς και άλλες κατηγορίες υποστηρικτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Ερώτηση:  Τι έκαναν  ο Δήμαρχος, η δημοτικής αρχή, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Δημ. Γηροκομείου προς αυτή την κατεύθυνση;

Με προμήθεια  Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για όλο το προσωπικό, καθώς μετά τη σωστή απαγόρευση επισκεπτηρίου των συγγενών εντός του Γηροκομείου, οι εργαζόμενοι είναι ο μοναδικός εν δυνάμει φορέας μεταφοράς του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους.

Με εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή  των μέτρων ατομικής προστασίας για τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και διασφάλιση ότι αυτά θα τηρούνται απαρέγκλιτα, για την ασφάλεια όλων.

Με  ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των χώρων του Δημοτικού  Γηροκομείου.

Με διαμόρφωση χώρου επισκεπτηρίου,  σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, εκτός του κεντρικού οικήματος, με  παροχή ΜΑΠ και αυστηρές οδηγίες στους συγγενείς.

Με διενέργεια τεστ για  κορωνοϊό σε όλους  τους ηλικιωμένους και το προσωπικό και ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση από το κτίριο ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Αντ’ αυτού διαβάζουμε και ακούμε ότι υπάρχουν αποφάσεις(; ), για δημιουργία (αν, λένε,  δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το Νοσοκομείο Χανίων)  θαλάμων/ πτέρυγας ηλικιωμένων ατόμων ύποπτων για κορωνοϊό εντός του Δημοτικού Γηροκομείου!!! Τέτοια απόφαση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για όλους τους ηλικιωμένους, καθώς  κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα μεταδοθεί ο ιός στους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη είσοδος – έξοδος  για τις πτέρυγες του Γηροκομείου ώστε να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, δεν υπάρχει προσωπικό που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα άτομα  με COVID-19, δεν υπάρχει  κανένας που να μπορεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για μια τέτοια «λύση».

Καλούμε το Δήμαρχο Χανίων να πάρει τώρα ξεκάθαρη θέση  για τα παραπάνω  ζητήματα και να ενημερώσει τους πολίτες των Χανίων  για τα μέτρα θωράκισης  που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για το Δημοτικό Γηροκομείο. 

Χανιά 30/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου