Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση | Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές - Νίκη στον αγώνα των παραγωγών – πωλητών

 


Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές - Νίκη στον αγώνα των παραγωγών – πωλητών. 

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών και συμμετέχουμε μαζί τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 7 Απρίλη.

 Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την «εξυγίανση» και την πάταξη του «παραγοντισμού» στις λαϊκές αγορές πρόκειται να οδηγήσει στο αφανισμό και τη ανεργία πολλούς ανθρώπους που σήμερα βιοπορίζονται μέσα από το θεσμό των λαϊκών αγορών, παραδίδοντας τον έλεγχο των λαϊκών στις μεγάλες εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ.

Διατάξεις όπως η κατάργηση της άδειας και αντικατάστασή της από ένα καθεστώς πλειστηριασμών, η δυνατότητα συνεταιρισμού με μεγαλοεμπόρους, η παρακράτηση του 5% των θέσεων για νομικά πρόσωπα και εταιρίες, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να καθορίζουν οι ίδιοι το κόστος των θέσεων καταργούν τις όποιες διατάξεις προστασίας που υπήρχαν έως τώρα και θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό από τις λαϊκές αγορές πολλών παραγωγών και εμπόρων που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος.

Η κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών στους δήμους και η εξαίρεση στη λήψη των αποφάσεων των παραγωγών, η διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχου των προϊόντων και των τιμών και η υποχρέωση στους παραγωγούς να διαθέτουν το 70% της παραγωγής τους στις λαϊκές, επί ποινή αποκλεισμού τους, θα οδηγήσουν στην απελπισία και στη φτωχοποίηση πολλούς αγρότες – πωλητές λαϊκών αγορών.

Οι λαϊκές αγορές παρέχουν δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα σε εκατομμύρια εργαζόμενους και φτωχούς των πόλεων σε όλη τη χώρα. Με τη μεταβίβαση του ελέγχου στις μεγάλες εταιρίες του λιανεμπορίου θα πάψει αυτή η δυνατότητα. Είναι ένα ακόμη χτύπημα ενάντια στους εργαζόμενους και τους φτωχούς της υπαίθρου και των πόλεων του πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό των πλούσιων φίλων της.

Οι παραγωγοί – πωλητές των λαϊκών αγορών πρέπει να παλέψουν ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία, την εκπαίδευση, τον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία, τη φοιτητική και μαθητική νεολαία ενάντια στην διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση που φέρνει θάνατο, εξαθλίωση, φτώχεια, ρατσισμό.

Χανιά 6/3/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου