Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση | Φτάνει πια! Χρειαζόμαστε ασφαλή σχολικά κτίρια και όχι επικοινωνιακές αθλιότητες

 


Ανακοίνωση

Φτάνει πια!

Χρειαζόμαστε ασφαλή σχολικά κτίρια και όχι επικοινωνιακές αθλιότητες

Οι εικόνες από το δημοτικό σχολείο Δαμασίου, που κατάρρευσε από το σεισμό είναι συγκλονιστικές. Δεν υπάρχει γονιός ή εκπαιδευτικός σε όλη τη χώρα που να μην ανατριχιάζει βλέποντας τες και αναλογιζόμενος ότι θα μπορούσε αυτή/ος ή τα παιδιά της/του να βρίσκονται μέσα σε ένα ανάλογο κτίριο την ώρα σεισμού.

Στις εικόνες αυτές υπάρχουν ταυτόχρονα δύο στοιχεία. Από τη μια είναι ο επαγγελματισμός των εκπαιδευτικών έσωσε ζωές. Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε θύμα σε αυτή την κατάσταση γιατί ΟΛΟΙ έδρασαν με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και απόλυτη γνώση για το τι έπρεπε να κάνουν αφού ένα από τα πολλά πράγματα που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία είναι οι συχνές ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού. Αυτοί είναι οι εκπαιδευτικοί που η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ανεπαρκείς και θέλει να αξιολογήσει. Αυτοί είναι οι «τεμπέληδες του δημοσίου που το μόνο που κοιτούν είναι η διαφύλαξη των προνομίων τους». Οι εκπαιδευτικοί των 900€. Είναι οι αναπληρωτές της εργασιακής περιπλάνησης που το κράτος αρνείται να μονιμοποιήσει εδώ και μια δεκαπενταετία.

Από την άλλη πλευρά το κτίριο είναι αντανάκλαση των κυβερνητικών πολιτικών. Είναι η εικόνα που τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια του τύπου "αξιολόγηση παντού" αφήνουν έξω από τη συζήτηση. Είναι τα σχολικά κτίρια που πέρασαν στους δήμους με τα μνημόνια για να μην πληρώνει το κράτος τη συντήρησή τους. Είναι τα κτίρια που έχουν αφεθεί να ρημάζουν για χάρη της μάσας των ΣΔΙΤ και την οποία οι τοπικοί μας άρχοντες αρέσκονται να προκρίνουν έναντι της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία σχολικής στέγης. Είναι τα κτίρια που έχουν αφεθεί χωρίς αντισεισμικές μελέτες και προστασία. Είναι τα κτίρια που είναι ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε περίοδο πανδημίας. 

Θα ήταν ενδιαφέρον να απαριθμήσει κανείς πόσα εν λειτουργία σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα έχουν χτιστεί στη δεκαετία του '30, όπως το συγκεκριμένο. Στα Χανιά το 1/3 των δημοτικών της πόλης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η πόλη έχει να δει καινούργιο σχολικό κτίριο από το 2005.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις προθέσεις της να συνεχίσει αυτή την εγκληματική πολιτική στήνοντας για μια ακόμη φορά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν έχει ανάγκη από την αθλιότητα των υποκριτικών συγχαρητηρίων. Αυτά τα είδαμε πέρσι στους γιατρούς και τώρα έχουν μετατραπεί σε διώξεις συνδικαλιστών, απολύσεις γιατρών και πλήρη αποδυνάμωση του ΕΣΥ. 

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να χτιστούν τώρα σχολικά κτίρια.

Να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ και να χτιστούν τώρα νέα κτίρια με κρατική χρηματοδότηση.

Άμεση χρηματοδότηση από την πλευρά του δήμου μελετών για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση όλων των σχολικών κτιρίων. 

Μαζικοί διορισμοί εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Χανιά 5/3/2021









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου