Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

(ανακοίνωση) Για τις πλημμύρες και τις καταστροφές δεν φταίει η φύση αλλά η «ανάπτυξη» και τα κέρδη τους




ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΦΥΣΗ ΑΛΛΑ Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Στις 26 Οκτωβρίου τα Χανιά γνώρισαν μια μεγάλη καταστροφή εξαιτίας τη σφοδρής καταιγίδας που έπληξε το βόρειο τμήμα του Νομού. Υπήρξαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και υποδομές. Ίσως από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
Η Δημοτική Αρχή ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει την έκταση της καταστροφής. Για μια ακόμη φορά έρχεται εκ των υστέρων απλά να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής προσπαθώντας να δικαιολογηθούν από τη σφοδρότητα της καταιγίδας. Έρχονται να καλύψουν την εγκληματική τους αδυναμία με ψίχουλα προς τους πλημμυροπαθείς τα οποία τα ονομάζουν «αποζημιώσεις».
Αυτά τα οποία βιώσαμε είναι αποτέλεσμα του «Καλλικράτη» των άγριων περικοπών, των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, των αναθέσεων έργων σε εργολάβους, της ασύστολης δόμησης και οικειοποίησης περιοχών στο όνομα της «ανάπτυξης» και του κέρδους.
Τα ρέματα παραμένουν μπαζωμένα. Πεντάστερα ξενοδοχεία έχουν χτιστεί πάνω σε αυτά με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν περιοχές όπως η Αγία Μαρίνα. Οι κοίτες των ποταμών όσο πλησιάζουμε τα τουριστικά θέρετρα στενεύουν επικίνδυνα. Το ίδιο συμβαίνει και στον Κλαδισό. Αυτή είναι η «ανάπτυξή» τους. Τα κέρδη  και η ασυδοσία ορισμένων γνωστών και μη εξαιρετέων επιχειρηματιών έγιναν αιτία για να καταστραφούν οι περιουσίες φτωχών ανθρώπων. Αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί.
Η πλειοψηφία των αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Χανίων (αλλά και σε όλα τα Χανιά ) αποδεικνύονται  είτε λαθεμένα είτε ανεπαρκή (βλ. ΔΕΥΑΧ –Κλαδισός). Κι όμως λεφτά των πολιτών δαπανήθηκαν. Οι εργολάβοι κέρδισαν. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν πάλι καταστροφές. Θα αποδοθούν ευθύνες;
Η Δημοτική Αρχή άραγε  δεν  έχει προχωρήσει σε καθαρισμό των φρεατίων του βασικού οδικού δικτύου εντός της πόλης ; Γιατί κάτι τέτοιο φαίνεται από το γεγονός ότι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους.
Που είναι τα περίφημα έργα της ΔΕΥΑΧ; Έχει προβλεφθεί ότι και λόγω της κλιματικής αλλαγής θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι ολοένα και πιο συχνά με τέτοιου είδους έντονα καιρικά φαινόμενα;
Το μόνο που μοιάζει να νοιάζει κάποιους είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Με τέτοιες καταστάσεις και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή υποδομή κάτι τέτοιο ηχεί ως κακόγουστο και εξοργιστικό αστείο.
Η Δημοτική Αρχή σε μια πρωτοφανή ένδειξη ολιγωρίας δεν έκλεισε τα σχολεία. Πέρσι έκλεισαν τα σχολεία σε μια ίσως λιγότερο επικίνδυνη κατάσταση. Υπήρξαν πάντως περιπτώσεις που χρειάστηκε η κινητοποίηση ιδιόκτητων φορτηγών και μεγάλων αυτοκινήτων για να φύγουν τα παιδιά από συγκεκριμένα σχολεία.
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και είναι τεράστιες. Μόλις την παραμονή της καταστροφής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων οι παρατάξεις Βάμβουκα- Σκουλάκη- Παπαδογιάννη αναλώθηκαν ως συνήθως σε καβγάδες για τη νομή της εξουσίας κατά τη διάρκεια της εκλογής του νέου ΔΣ της ΔΕΥΑΧ. Για πρώτη φορά μάλιστα έπειτα από καιρό η παράταξη Σκουλάκη ήρθε σχεδόν σύσσωμη.  Όλοι τους ως συνήθως μακριά από τα προβλήματα, μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες των Χανίων. Κανείς τους δεν νοιάστηκε για το ότι κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει στην πόλη. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι ποιος θα πάρει την καρέκλα. Υπεύθυνες είναι όλες οι Δημοτικές Αρχές που έχουν ως τώρα καθίσει στο τιμόνι του Δήμου. Δεν ξεχνάμε τα λόγια άλλωστε του κου Παπαδογιάννη πριν από δύο χρόνια που ισχυριζόταν ότι «τα Χανιά δεν πρόκειται να πλημμυρίσουν ποτέ» λόγω των προηγούμενων έργων. Είναι όλοι τους επικίνδυνοι.
Ζητάμε τώρα να γίνουν μελέτες και τα απαραίτητα έργα για να μη ζήσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις.


Χανιά 29/10/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου