Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ποτέ δουλειά την Κυριακή - εμποδίζουμε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή


Ανακοίνωση
Ανταρσία στα Χανιά

 Ποτέ δουλειά την Κυριακή



Η Ανταρσία στα Χανιά στηρίζει τη νέα απεργία στο χώρο του εμπορίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5/4, για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας ενώ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις μπλοκάροντας το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. 

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βάλουν φρένο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στην ελαστικοποίηση του  ωραρίου τους, στη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου τους και στην εργασιακή εκμετάλλευση τους. Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη πριν μερικούς μήνες ότι “τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά” αναδεικνύονται ως ένα μεγάλο ψέμα και φαίνεται ότι δεν θα ισχύουν όπως έγινε και με άλλες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Έτσι, αυτή την Κυριακή 5/4, προγραμματίζεται κανονικό άνοιγμα των μαγαζιών, που οι εργαζόμενοι μπορούν να μπλοκάρουν όπως έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία και όλες τις προηγούμενες φορές που επιχειρήθηκε η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Τα ψέματα περί της τόνωσης της αγοράς, της ανάπτυξης και κυρίως της καταπολέμησης της ανεργίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποφασίζει την επιστροφή όλων των απολυμένων στις δουλειές τους, όπως επίσης είχε υποσχεθεί, κι ενώ συνεχίζει να αναγνωρίζει και να πληρώνει το επαχθές χρέος μόνο οργή και αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Στην πραγματικότητα ο στόχος τους είναι διπλός: τσάκισμα από τη μια των εργατικών αντιστάσεων και ικανοποίηση από την άλλη των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων των πολυεθνικών. Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στις εργατικές κατακτήσεις μαζί με όσες προηγήθηκαν: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, λεηλασία μισθών, κατάργηση επιδομάτων, μείωση αποζημιώσεων, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, απογείωση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, εκτόξευση της ανεργίας.

Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει εδώ. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Ξεκινάει από κει και θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους (ταχυμεταφορές, αποθήκες, λογιστήρια, τράπεζες κ.λπ.). Η διάχυση του 40ωρου σε 6 μέρες που ψηφίστηκε στο τελευταίο μνημόνιο κρύβει τις απαιτήσεις της ΕΕ και των εργοδοτών για 6 μέρες δουλειάς, δείχνει ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση για όλους. Όσες ώρες και με όποιες συνθήκες θέλουν αυτοί, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο για την οικογένειά μας και τη ζωή μας. Η κυβέρνηση που στηρίχθηκε στις πρόσφατες εκλογές από τον κόσμο της εργασίας για να καταργήσει τα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές που αυτά θέλουν να επιβάλλον είναι συνυπεύθυνη για την εφαρμογή τους σήμερα.

Γι’ αυτό στηρίζουμε και συμμετέχουμε την απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Κανείς δεν πηγαίνει στη δουλειά, κανείς δεν πάει να ψωνίσει και συνεχίσουμε μέχρι το ξήλωμα όλων των πολιτικών που στέκονται ενάντια στις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου