Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Δήλωση Ειρηναίου Μαράκη: Για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή


 

ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Η επιστροφή του φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στη φυσική του θέση στη φυλακή ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Λαμίας αποτελεί μια πρώτη νίκη του κόσμου της δημοκρατικής πλειοψηφίας και του εργατικού κινήματος. Είναι μια νίκη όλων όσων στάθηκαν απέναντι στη δολοφονική τρομοκρατία των ταγμάτων εφόδου των ναζιστών, οι οποίοι δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν το 2013. Επίσης, νίκη για την οικογένεια και τους φίλους του/της Ζακ Κωστόπουλου-Zackie Oh, την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και το κίνημα αλληλεγγύης που παλεύουν για δικαιοσύνη από το 2018 αποτελεί η πρόταση του εισαγγελέα για την ενοχή των δυο κατηγορουμένων, στη δίκη σε β' βαθμό.

Οι νίκες που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές. Αρκεί να αναφέρουμε την πάνδημη υποστήριξη της εργατικής τάξης και του αντιπολεμικού κινήματος στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και έναντια σε κάθε είδους προπαγάνδα που θέλει το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ να βρίσκεται στην πλευρά των αδύναμων. Δεν ξεχνάμε ακόμα την πανηγυρική αθώωση των 9 επιζώντων προσφύγων στη δίκη της Καλαμάτας και σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα στην Πύλο. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια νίκη του κινήματος που στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και έγινε η φωνή των νεκρών και των οικογενειών τους που απαίτησαν να αθωωθούν οι 9, να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και το Λιμενικό για το έγκλημα. Αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι στις μεθοδεύσεις του Μητσοτάκη να συγκαλύψει τις δολοφονικές πολιτικές στα σύνορα. Παράλληλα έδωσε βήμα στο αντιφασιστικό κίνημα και τη Μάγδα Φύσσα και την απαίτηση να γυρίσει ο Μιχαλολιάκος στη φυλακή.

Οι συγκεκριμένες νίκες δίνουν το παράδειγμα για το πως μπορούμε να έρθουμε σε σύγκρουση με την ακροδεξιά και τους φασίστες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που παίρνουν θάρρος για να χύσουν το δηλητήριο τους που έρχεται ως αποτέλεσμα των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση με τα ανοίγματα της στην ακροδεξιά πανικόβλητη μπροστά στην απομόνωση στην οποία την έβαλε η οργή του κόσμου για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων των Τεμπών, της Πύλου και της Δαδιάς, για την ακρίβεια, την εμπλοκή στους πολέμους, το σεξισμό πριμοδοτεί τις πολιτικές των κλειστών συνόρων, του φράκτη στον Έβρο, της Frontex και του Λιμενικού που πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και σε όλο το Αιγαίο, την εμπλοκή στη σφαγή της Γάζας. Αυτές ακριβώς είναι οι πολιτικές που εκθειάζουν οι φασίστες του AfD και της Λεπέν κι αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς.

Οι αγώνες δεν τελειώνουν εδώ. Θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Η πρόσφατη ψευδεπίγραφη νομιμοποίηση μεταναστών για να εισαχθούν φτηνά εργατικά χέρια στις Μανωλάδες και στη βιομηχανία τουρισμού δεν μπορεί να κρύψει τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα που γέμισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κόρινθο και την Αμυγδαλέζα με χιλιάδες εργάτες μετανάστες χωρίς χαρτιά που τους προορίζουν για απέλαση. Την ίδια ώρα, έχουν πυκνώσει τα κρούσματα ρατσιστικής εργοδοτικής βίας, ιδιαίτερα σε βάρος διανομέων.

Ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε με τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων, της ισλαμοφοβίας, του εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών σε καμπ-φυλακές, απαιτώντας ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς αποκλεισμούς. Να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι του Λιμενικού για το ναυάγιο της Πύλου. Να βρεθούμε απέναντι σε όσους μετράνε τις περιουσίες τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Απέναντι σε μια αστυνομία που δολοφονεί από τα σύνορα μέχρι τη Γλάδστωνος. Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που εντείνει το σεξισμό και την ομοφοβία οπλίζοντας δολοφόνους σαν αυτούς της Γλάδστωνος, γυναικοκτόνους και φασίστες. Δυναμώνουμε την καμπάνια για την απομόνωση των ορφανών της Χρυσής Αυγής στηρίζοντας τη μάχη στο Εφετείο για πιο σκληρές ποινές στους δολοφόνους του Φύσσα και του Λουκμάν.

Να μαυρίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της. Να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους και να ενισχύσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκαν σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες και τις κινητοποιήσεις. Ο αντικαπιταλιστικός, αντιρατσιστικός, αντιφασιστικός, αντιπολεμικός λόγος της, η σαφής και ριζική αντίθεσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, της φτώχειας και του πολέμου, η μαχητική παρουσία των αγωνιστών/τριών της στα κινήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας, ενοχλεί το σύστημα και τα ακροδεξιά δεκανίκια του που μόνο στο σκοτάδι ξέρουν να δρουν. Να βρεθούμε όλοι, όλες και όλ@ στην αντιρατσιστική κινητοποίηση στον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου, στις 14 Ιούνη με συλλαλητήριο, στην Πλατεία Αγοράς, στις 7μμ, όπως και σε άλλες πόλεις και έξω από τις ελληνικές πρεσβείες.

Ειρηναίος Μαράκης, Πρώην δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ

Δήλωση της Άννας Μαματσή: Ψηφίζουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, δυναμώνουμε την Αριστερά της ανατροπής


 

Δήλωση της Άννας Μαματσή,
υποψήφιας ευρωβουλεύτριας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
 
Ψηφίζουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, δυναμώνουμε την Αριστερά της ανατροπής
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία κατεβαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών θέλοντας να συσπειρώσει όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που αντιστέκονται σε κάθε επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ και όλο τον κόσμο που θέλει να ξεφορτωθεί τους δολοφόνους της ΝΔ.
 
Όταν ο Economist έχει εξώφυλλο την Φον ντερ Λάιεν, τη Λεπέν και τη Μελόνι με τίτλο «το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια τριών γυναικών», εμείς λέμε ότι το μέλλον ανήκει στις εργαζόμενες γυναίκες που βιώνουν και παλεύουν καθημερινά το σεξισμό στους χώρους δουλειάς και στην οικογένεια. Κάναμε απεργιακή την 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με τα σωματεία μας μπροστά, διαδηλώσαμε για τις ελεύθερες δωρεάν εκτρώσεις, διαδηλώσαμε έξω από αστυνομικά τμήματα για τις γυναικοκτονίες, βάλαμε το Μίχο στη φυλακή.
 
Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ έχουμε πρωτοστατήσει στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό, από τη δίκη της Χρυσής Αυγής μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο που τσακίσαμε στο δρόμο την προσπάθεια των φασιστοειδών να διαλύσουν το πρώτο αυτοοργανωμένο pride της πόλης. Ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, του ρατσισμού και του πολέμου, διεκδικούμε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου μετά την πανηγυρική αθώωση των 9 Αιγύπτιων μεταναστών. Γι’ αυτό και στα Χανιά διαδηλώνουμε στον ένα χρόνο από αυτό το έγκλημα στις 14 Ιουνίου, 7μμ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. 
 
Διεκδικούμε λευτεριά στην Παλαιστίνη, ένα ενιαίο κράτος από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Αγωνιζόμαστε για ένα κράτος στην ιστορική Παλαιστίνη όπου θα ζουν αδερφωμένα Άραβες, Εβραίοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας.
 
Στις 9 Ιουνίου μαυρίζουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία για να δώσουμε ταυτόχρονα, ενωτικά και νικηφόρα τις μάχες σε όλα τα μέτωπα και απέναντι στην ΕΕ της ακρίβειας, της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου. Να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου, καταστροφικού συστήματος.
 
Χανιά, 5/6/2024

Άννα Μαματσή
Υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία, μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Για το πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Χώρος πρασίνου, όχι πάρκινγκ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΟΧΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Πλήθος κόσμου (οικογένειες, παιδιά με τα ποδήλατα και τα ζώα τους, κόσμος της γειτονιάς, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες) συμμετείχαν στη γιορτή για το άνοιγμα του Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου που οργανώθηκε το Σάββατο 25/5 από τον Σύλλογο «Γειτονιά του Άη Γιάννη» και την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου». Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» συμμετείχε και στήριξε τη γιορτή.

Ήταν μια γιορτή που πραγματοποιήθηκε με σεβασμό και αγάπη στη φύση κι έφερε σε επαφή τον κόσμο της γειτονιάς με όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Για μια ακόμα φορά, αναδείχτηκε πόσο αναγκαία είναι η κατασκευή πάρκου στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου αλλά και πόσο εγκληματικές είναι οι πολιτικές του Δήμου και της Υπηρεσίας Πρασίνου που καταστρέφουν το αστικό πράσινο με την πρώτη ευκαιρία. Είναι κοινό μυστικό ότι στα Χανιά συντελείται μια άνευ προηγουμένου δενδροκτονία. Από την υποτιθέμενη ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου με τη συντριπτική μείωση των δέντρων και της βλάστησης που μετέτρεψε ένα ιστορικό χώρο πρασίνου και περιπάτου σε θεματικό πάρκο διασκέδασης μέχρι τις φαραωνικές αστικές αναπλάσεις όπου δίνεται προτεραιότητα στην τσιμεντοποίηση των χώρων, η οποία σημαίνει και εκτίναξη του κόστους κατασκευής.

Χώρος στάθμευσης αντί πράσινο

Αντίθετα, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων μια εβδομάδα μετά και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είδαμε να περνάει ένα διαφορετικό μήνυμα. Η εκδήλωση αντί να αναδείξει την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος κατέληξε να μετατραπεί σε μια άτυπη “πρόβα τζενεράλε” για τη λειτουργία χώρου στάθμευσης! Ο χώρος άνοιξε για τα αυτοκίνητα και μάλιστα, τι ειρωνεία, όταν λίγα μέτρα πιο δίπλα λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της ΔΕΔΙΣΑ! Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες των δημοτών που κυκλοφόρησαν είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Με λίγα λόγια, η Δημοτική αρχή χρησιμοποίησε την γιορτή γα την προστασία του περιβάλλοντος για να επιβάλλει τους δικούς της σχεδιασμούς θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές περασμένων δεκαετιών του «κατόπιν ενεργειών μας».

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση που εκφράσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Δημοτικό συμβούλιο και μετά, ότι οι πολιτικές που ακολουθούν ο Δήμαρχος Χανίων και οι συνεργάτες του είναι σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των πολιτών. Πέρα από την απουσία πολιτικής βούλησης για ένα σχεδιασμό στην πόλη με βάση το πράσινο κι ενάντια στην τσιμεντοποίηση της, προκύπτει ότι ο Δήμος Χανίων προσπαθεί να επιβάλει σχέδια που αποδεδειγμένα δεν έχουν εγκριθεί από το σύνολο των κάτοικων της πόλης, ούτε έχουν έρθει ως θέμα προς συζήτηση στην παρούσα σύνθεση αλλά και στην προηγούμενη του Δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ακόμα, ότι ο χώρος άνοιξε κάτω από τη σαρωτική δράση του κόσμου της γειτονιάς, των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων, της εργαζόμενης πλειοψηφίας που έχουν συνδέσει τις μάχες για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων με τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοτική αρχή Σημανδηράκη δεν δικαιούται να μιλά για τη σύνδεση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με το χώρο του πρώην Στρατοπέδου. Η δημιουργία χώρου στάθμευσης θα συμβάλλει στη μείωση του πρασίνου και στην ραγδαία αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα έργα ανάπλασης στο κέντρο, χωρίς πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους και με απουσία οποιασδήποτε μελέτης για πράσινο. Τα έργα επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων. Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) για το 2021 ότι χιλιάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών αστικών κέντρων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρων πρασίνου. Αλήθεια, αυτό το μέλλον θέλουμε;

Ούτε έχει το δικαίωμα να μιλάει στο όνομα της πόλης και των αναγκών της ενώ ξεκάθαρα πορεύεται κάτω από τη σημαία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θέλει μια πόλη τουριστικό και επιχειρηματικό πάρκο για λίγους και αφιλόξενη για τους πολλούς. Αντίθετα, η Δημοτική αρχή για ακόμα μια φορά δίνει τα διαπιστευτήρια της στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους υπεύθυνους μιας πολιτικής που δυσχεραίνει τη ζωή των εργαζόμενων σε κάθε τομέα τη δημόσιας ζωής. Να τους σταματήσουμε!

Χώρος πρασίνου και όχι πάρκινγκ

Οι εργαζόμενοι/ες των Χανίων, η νεολαία, γονείς και παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης, οι φορείς και τα σωματεία δεν πρέπει να εφησυχάσουν. Οφείλουν να παραμείνουν “ετοιμοπόλεμοι” για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και στις νέες αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή κι η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Για την ορθή λειτουργία του πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα. Πρώτα και κύρια, πρέπει να υπάρχει μόνιμος καθαρισμός του χώρου από τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά για την ασφάλεια των επισκεπτών. Επίσης, να προστεθούν νέα παιγνίδια και να φυτευτεί άμεσα περισσότερο πράσινο. Οι συμβολικές δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση του Δήμου πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα αντί να αποτελούν ένα ακόμα θέμα ανάρτησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Η αναμονή μέχρι να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με το ΓΠΣ και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το 2025 για να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Η αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τις 15/10 δείχνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οπωσδήποτε το άτυπο άνοιγμα του πάρκου αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Συνεχίζουμε για ένα χώρο πρασίνου και όχι πάρκινγκ. Να μπεί φραγμός στην εισβολή των εργολάβων που έχει σημάνει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται και μέσα από την απουσία και αδυναμία επίβλεψης καθώς έργα παραλαμβάνονται με κακοτεχνίες.

Απαιτείται μια νέα κατεύθυνση για την Υπηρεσία Πρασίνου με δημόσια χρηματοδότηση για την φροντίδα, την προστασία και την επέκταση του πρασίνου στο Δήμο Χανίων. Με σταθερές, εργασιακές σχέσεις εργασίας και με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη και στην προστασία του πράσινου σε κάθε γωνιά της πόλης. Ενάντια στη λεηλασία του δημόσιου χώρου, την οικονομική ασφυξία και το δόγμα «τα πάντα στους ιδιώτες» και σε δήθεν βιοκλιματικά έργα που καταλήγουν να τσιμεντοποιούν ολόκληρες γειτονιές.

Δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, με δωρεάν εισητήριο για όλους, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και συχνά δρομολόγια ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κυκλοφορικό πρόβλημα.

Για μια πόλη για τις ανάγκες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι τουριστικό πάρκο για λίγους και εκλεκτούς όπως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, οι συνεργάτες της και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χανιά, 4/6/2024