Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη τύπου Ανταρσία στα Χανιά | Τα γεγονότα στο γηροκομείο υπογραμμίζουν τον τραγικό τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται την πανδημία


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ πραγματοποίησε σήμερα η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά για την κατάσταση στο γηροκομείο Χανίων και στην κατάσταση των σχολείων ενόψει του ανοίγματός τους την προσεχή Δευτέρα. Ομιλητές ήταν ο Φώτης Μπιχάκης, αναπληρωματικό μέλος ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου και ο Σεραφείμ Ρίζος  εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά. Τη συζήτηση συντόνισε η Άννα Μαματσή, μέλος της δημοτικής κίνησης. 

Στην τοποθέτηση του ο Φώτης Μπιχάκης τόνισε ότι “Τα γεγονότα στο γηροκομείο υπογραμμίζουν τον τραγικό τρόπο που η δημοτική αρχή διαχειρίζεται την πανδημία σε επίπεδο Δήμου. Είμαστε σε περίοδο με μειωμένες επιχορηγήσεις για τους Δήμους, τη στιγμή που άλλες επιχειρήσεις παίρνουν πολλά εκατομμύρια. Το γηροκομείο δεν είναι το μόνο κρούσμα της λιτότητας και των περικοπών. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις δομές του ΔΟΚΟΙΠΠ. Ο Δήμος απλώς ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική χωρίς να διεκδικεί τίποτα”

Παράλληλα σημείωσε ότι “Αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, το οποίο εμείς ως ΔΣ πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ πέντε μέρες μετά, τα πρωτόκολλα προβλέπουν ότι όλοι οι ηλικιωμένοι πρέπει να σιτίζονται χωριστά στα δωμάτιά τους, κι αυτοί συνέχιζαν να σιτίζονται όλοι  μαζί στις τραπεζαρίες, 20 και 40 άτομα έτρωγαν όλοι μαζί. Τελικά αυτό το μέτρο τηρήθηκε από τις 5 Ιανουαρίου και μετά και έκαναν και πρόσκληση για να προσλάβουν πέντε τραπεζοκόμους και πέντε νοσηλεύτριες. Το μόνιμο προσωπικό είναι 35 άτομα, 14 νοσηλεύτριες, 5 καθαρίστριες, 4 άτομα στην κουζίνα, 8 άτομα διοικητικό προσωπικό, κάποιοι ακόμα και κανείς τραπεζοκόμος.”

Επιπτώσεις 

Παρατήρησε ακόμα ότι “Οι επιπτώσεις για το γηροκομείο είναι δραματικές κυρίως για το προσωπικό του γηροκομείου που οι μόνιμοι είναι 35 άτομα που εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 100 άτομα, άρα το προσωπικό θα έπρεπε να είναι το διπλάσιο, βάσει οργανογράμματος. Τα κενά καλύπτονται με συμβάσεις σε εργολάβους, δηλαδή εξωτερικούς συνεργάτες, που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Κυρίως όμως σε μια τόσο ευαίσθητη δομή εναλλάσσεται διαφορετικό προσωπικό, οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικά συνεργεία κάθε μέρα, με τετράμηνες και 8μηνες συμβάσεις” για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως “την εκπαίδευση που έγινε από το Νοσοκομείο Χανίων την παρακολούθησαν μόνο οι μόνιμοι εργαζόμενοι και όσοι από τους εξωτερικούς συνεργάτες δούλευαν σε εκείνη τη βάρδια. Από τότε το προσωπικό έχει αλλάξει δύο και τρεις φορές".  

Ιδεοληπτική εμμονή 

“Υπάρχει ιδεοληπτική επιμονή της δημοτικής αρχής στις απευθείας αναθέσεις και εργολαβικές συμβάσεις για να εξυπηρετήσει "ημέτερους" κάτι το οποίο μεταφράζεται σε τραγωδία για το γηροκομείο” σχολίασε ενώ σε σχέση με το προσωπικό που απαιτείται για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων δήλωσε ότι “Με βάση το οργανόγραμμα, το προσωπικό που απαιτείται είναι διπλάσιο. Επιλέγουν όμως να καλύψουν τα κενά με συμβάσεις σε εργολάβους. Υπάρχει σύμβαση καθαριότητας που απασχολεί 8 άτομα και πέρα από το κόστος που είναι ακριβότερο σε σχέση με το να υπήρχε μόνιμο προσωπικό, το πρόβλημα είναι πως εναλλάσσεται προσωπικό δουλεύοντας σε πολλούς διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. Η εργαζόμενη που εντοπίστηκε πρώτη με κορονοϊό, ήταν εργαζόμενη στην καθαριότητα που έκανε τα ρεπό των υπόλοιπων, άρα δούλευε σε διαφορετικά συνεργεία. Όσο για το προσωπικό με τετράμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις όσο ήταν σε καραντίνα και κλειστά οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα σχολεία, έπαιρναν προσωπικό από εκεί. Τη Δευτέρα που ανοίγουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, το γηροκομείο θα μείνει πάλι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό;”

Είπε ακόμα ότι «Ο Δήμος Χανίων και η νυν δημοτική αρχή προϋπολογίζει για να κάνει κοινωνική πολιτική, ως επιχορήγηση το ποσόν των 50 χιλιάδων ευρώ για το 2020 και το 2021, τη στιγμή που το 2019 ήταν 100 χιλιάδες ευρώ», παραθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα. 




Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η υπόθεση των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, ο Σεραφείμ Ρίζος παρατήρησε οτι:

“Χρειάζεται αυτή τη στιγμή να αλλάξει η σχέση του Δήμου με το γηροκομείο Χανίων. Τώρα να καλυφθούν όλες οι θέσεις και να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις”

ενώ ο Φώτης Μπιχάκης τόνισε ότι:

“Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το γηροκομείο Χανίων λόγω νόησης, αλλά αισιόδοξος λόγω βούλησης. Ακόμα και σήμερα αν ανατιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, σήμερα που τηρούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, αν προχωρήσουν σε μόνιμο προσωπικό, θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα και θα σταματήσει η εξάπλωση”

Τα σχολεία με χειρότερους όρους το 2021

Από την πλευρά του ο Σεραφείμ Ρίζος και σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη εβδομάδα επισήμανε ότι:

“Όλα δείχνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν και θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή του Σεπτεμβρίου. Τότε ήμασταν η μοναδική χώρα που άνοιξε με 27-ρια τμήματα και σήμερα αυτό επαναλαμβάνεται, την ώρα που έχουμε ήδη μια εκατόμβη νεκρών. Τον Σεπτέμβριο δεν είχαμε καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα. Σε επίπεδο δήμου, ανοίξαμε με λιγότερες καθαρίστριες, κι αν αυτό αφορά την κυβερνητική πολιτική, η δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε εκείνα τα παραθυράκια που έδιναν τη δυνατότητα να καλυφθούν κενά. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να προσλάβει με ίδιους πόρους 15 καθαρίστριες, ο δήμος δεν το έκανε. Αντί να φροντίσει να ψάξει αίθουσες και κτίρια ώστε να μπορέσει να πει στην κυβέρνηση πως “εμείς έχουμε κτίρια, εσείς βάζετε εκπαιδευτικούς;”, ούτε αυτό έγινε. Προτίμησε να κρύβεται ο δήμος πίσω από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση πίσω από τους δήμους.”

Συνειδητή πολιτική ιδιωτικοποίσης της παιδείας

“Τα τελευταία 14 χρόνια 4 δημοτικές αρχές επέμειναν στην ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης, πριν τρία χρόνια ακούγαμε τον κ. Βάμβουκα ότι θα έχουμε σχολεία με ΣΔΙΤ. Σήμερα ακούμε ότι στο τέλος της χρονιάς πιθανόν να έχουμε ανάδοχο. Και τα παιδιά μας διδάσκονται σήμερα σε κοντέινερ, σε συνθήκες συνωστισμού, ακόμα και πλημμυρισμένα. Το επόμενο διάστημα σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, περικόπτεται η χρηματοδότηση κατά 9%, ενώ στο ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς η περικοπή είναι 19%. Αντί να ενισχυθούν, αποδυναμώνονται και αυτό αφορά και τα σχολεία.”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου