Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Χανιά: Από την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις

 

ΧΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ 
 
Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιούλη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της «Συνέλευσης Χανίων ενάντια στις εξορύξεις». 
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα, καθώς από φορείς και συλλογικότητες της πόλης. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα παραχωρημένα - από το ελληνικό κράτος στις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Hellenic Energy- "θαλάσσια οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ακολούθησε συζήτηση με σκοπό το άνοιγμα και την ενδυνάμωση της συλλογικής διαδικασίας στο Ηράκλειο που ασχολείται ενεργά με το ζήτημα από το 2019, εν όψει της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις. 
 
Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» συμμετείχε στη συνέλευση κάνοντας λόγο για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ειρηναίος Μαράκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στα Χανιά», ξεκίνησε την παρέμβαση του με μια αναφορά στην νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές η οποία πρέπει να φτάσει μέχρι τέλος τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.
 
Αντίστοιχα και ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Να εμποδίσει τη διενέργεια εξορύξεων στην περιοχή της Κρήτης και να ανατρέψει την πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Κάλεσε επίσης σε ρήξη με τη δήθεν «πράσινη» ΕΕ. Τέλος ανάφερε ότι τα σωματεία εργαζομένων με αποφάσεις πρέπει να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις και πρότεινε την οργάνωση κινητοποίησης και πορείας για το θέμα.
 
Χανιά, Τρίτη 9/7/2024

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Όχι εξορύξεις στην Κρήτη - Η "ανάπτυξη" τους φέρνει την καταστροφή - Κάτω η κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων

 

ΟΧΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
 
Σήμερα, Δευτέρα 8 Ιούλη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, στις 7:30μμ, θα πραγματοποιηθεί η 1η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις. Η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά, θα είναι εκεί. Μαζί με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα, με φορείς και συλλογικότητες της πόλης ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής.
 
Στα πλαίσια της “πράσινης μετάβασης” με τη σφραγίδα της ΕΕ, το φυσικό αέριο που είναι ορυκτό καύσιμο βαφτίζεται “πράσινο”, ώστε να πριμοδοτούνται επενδύσεις για την εξόρυξή του. Η κερδοσκοπική αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα δεδομένα του πολέμου, με τις κυρώσεις της Δύσης στο ρώσικο ΦΑ, έχουν ανοίξει την όρεξη των ευρωπαϊκών κρατών και των πολυεθνικών εταιρειών ενέργειας για επέκταση των επενδύσεων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.
 
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα είναι ένα ακόμα πολλαπλό έγκλημα της κυβέρνησης. Ο κόσμος, και ειδικά η Μεσόγειος, φλέγεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων, με ήδη καταστρεπτικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον και αναζωπυρώνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φέρνοντας πιο κοντά την απειλή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Η κυβέρνηση, και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, αραδιάζουν ένα σωρό ψεύτικα επιχειρήματα: οι εξορύξεις θα κάνουν την Ελλάδα όχι μόνο ενεργειακά αυτόνομη, αλλά και εξαγωγέα Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, τα δημόσια ταμεία θα γεμίσουν, οι τιμές ενέργειας θα πέσουν, θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια: κακή μεν η κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε και να «κλωτσήσουμε την ευκαιρία» να γίνουμε κάτι σαν τα Εμιράτα του Κόλπου.
 
Με τις εξορύξεις συνέπειες θα είναι καταστροφικές στην ευρύτερη περιοχή σε όλα τα επίπεδα. Τα νερά θα μολυνθούν, ο αέρας θα επιβαρυνθεί με πλήθος τοξικών αερίων και το έδαφος θα υποβαθμιστεί από τα απόβλητα, με κίνδυνο να εκλείψει κάθε γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα οι εταιρίες δεν θα δεσμεύονται από πουθενά για την αποκατάσταση οποιασδήποτε καταστροφής που θα προκύψει. Παράλληλα, κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές.
 
Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Είναι αγαθό. Μπορούμε να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της ενεργειακής κρίσης χρησιμοποιώντας ενεργειακούς πόρους που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον. Υπάρχει και η τεχνογνωσία και η δυνατότητα. Αλλά, για να γίνει αυτό θα πρέπει τον έλεγχο στην ενέργεια να τον πάρει η εργατική τάξη από την χούφτα των κερδοσκόπων και το σύστημα που τους στηρίζει.
Καλούμε σε αγώνα για άμεση κατάργηση κάθε σχεδίου για θαλάσσιες εξορύξεις, για να μην κοπεί η Μεσόγειος σε «οικόπεδα» οικονομικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο με ανοικτή πάντα την απειλή πολέμων, για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής κόντρα στην ασυδοσία των εφοπλιστών και του κεφαλαίου, την υπεραλίευση και τη βιομηχανική αλιεία (την ώρα που χρειάζεται στήριξη η μικρή παράκτια αλιεία), για να βάλουμε φραγμό στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ. Για τη ρήξη - αποδέσμευση από την δήθεν «πράσινη» ΕΕ.
 
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ